Pak die puzzel er maar bij: door braintraining verbrand je meer calorieën

Vooral op vakantie is het een aangenaam tijdverdrijf: je hersenen laten kraken op een sudoku-, kruiswoord- of ander soort puzzel. Verstand op nul -of juist 100- en nergens anders mee bezig zijn dan met het oplossen van het cijfer- of lettermysterie. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat braintraining niet alleen goed is voor je geest, maar ook voor je calorieverbranding.

In het kort: door hard nadenken kun je meer calorieën verbranden. Dat komt omdat het brein suikerglucose verbrandt om te kunnen functioneren. Intensieve hersenactiviteit verbruikt daarom meer glucose dan lichte hersenactiviteit. Wie dus harder nadenkt, verbrandt meer calorieën. Dat concludeert Ewan McNay, assistent professor aan de universiteit van Albany.

Ook interessant: ons brein is de grootste energieverbruiker van ons lichaam. Onze hersenen bepalen maar 2% van ons totale lichaamsgewicht, maar bepalen 20% van onze dagelijkse energiebehoefte. Dagelijks verbruikt je brein gemiddeld 320 calorieën. Laat je je hersenen kraken, dan kan dit oplopen tot 336 calorieën. Zijn puzzels niet helemaal jouw ding? Stort je dan op het leren van een nieuw muziekinstrument. ‘Je kunt maximaal 200 calorieën extra verbranden wanneer je bijvoorbeeld 8 uur lang een nieuw instrument aanleert,’ aldus McNay. Overigens staat dat aantal gelijk op een half uurtje lopen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

magazine banner

Bron: HLN.be