Peggy Vrijens gaat de strijd aan

Na een gigantische dip, waarin het op alle fronten misging, is actrice Peggy Vrijens (35) weer back on track. In Expeditie Robinson tijgert ze door de mangrove, ze staat op het toneel in Haantjes en ook privé gaat het lekker. Maar voor het zover was, heeft ze heel wat over zichzelf geleerd.

Knop om
“Negatieve emoties laat ik liever niet toe,” vertelt ze, “daarvoor ga ik op de vlucht. Als ik ergens mee zit dan ben ik verdrietig, huil even, maar denk vrijwel meteen: zo nu is het klaar. Genoeg gehuild.” Voor de actrice is het een overlevingsstrategie. “Rug recht, zelfvertrouwen uitstralen en hup, doorgaan, eropuit. Zo haal je jezelf uit de put. Voor mij heeft het in elk geval lang zo gewerkt.”

Moeilijk jaar
Tot twee jaar geleden. “Toen ging ik door een moeilijk jaar. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Mijn relatie ging stuk na vijf jaar, ik speelde in een productie die niet lekker liep en in diezelfde periode is mijn neefje, het kind van mijn zus, overleden. Dat had zo’n grote impact op mijn leven. Het was een kutperiode waarin het leek of iemand van boven me probeerde te testen hoeveel ik kon hebben. Ik weet nog dat ik op m’n fiets zat een paar dagen later, op weg naar een repetitie. Ik was al te laat, dus ik was me de tyfus aan het haasten toen het keihard begon te regenen. Ik kon wel janken, maar begon te schreeuwen: ‘Krijg mij maar eens klein. Kom maar op. Kom dan!’ De dood van mijn neefje deed zo veel met me dat ik geen zin meer had om te werken. Toch ging ik ook in die periode alsmaar door.”

Emoties
“Ik was mij er nooit zo bewust van dat ik emoties uit de weg ging. Totdat mijn vriendinnen met hun vuist op de eettafel sloegen. Dat vond ik wel heftig. Ook dat ik daarmee anderen van me afduwde. Als iemand een arm om me heen wilde slaan, zei ik: ‘Nee laat me nou maar. Ik los het alleen wel op.’ Ik wil niet opgeven, me niet laten kennen. De gesprekken die ik vroeger uit de weg ging, vind ik nu des te leuker. Als mensen de diepte ingingen, dacht ik: pfff, saai. Nu ben ik er aan toe om het ook te doen. Samen, met mijn beste vriendinnen.”

Lees het volledige interview in Viva 44 die vanaf woensdag 24 oktober in de winkels ligt.