Te recalcitrant voor een advocatenkantoor

Jurist en VIVA400-winnares van vorig jaar Charlotte Meindersma (27) is ervan overtuigd dat de juridische wereld vol blafbrieven en ambtelijke taal best wat kan vernieuwen. Daarom geeft ze via Skype, Facebook of Twitter in begrijpelijke taal juridisch advies.

Eigengereid
Tijdens haar rechtenstudie wist ze al dat ze te recalcitrant was om voor een groot advocatenkantoor te werken. ‘Ik heb geen zin om me de eerste jaren keihard voor een ander uit te sloven. Ik vind juist dat advocaten meer aan hun cliënten moeten denken en minder aan zichzelf.’ Dus toen ze haar diploma haalde, besloot ze als jurist voor zichzelf te beginnen. Met Charlotte’s Law biedt ze creatieve ondernemers betaalbare juridische hulp.

Antikraakkantoor
En daar zat ze, drie jaar geleden, met haar laptop en een gloednieuwe website in een kantoor in een antikraakpand. Het was een lastige start, ze had nog geen naamsbekendheid en een juridische investering doe je vaak niet voor de lol. Daarom startte ze een blog, om juridische kennis voor iedereen toegankelijk te maken. ‘Met zo’n drie tot vier blogs per week geef ik iedereen inzicht in recht.’ Dat werpt zijn vruchten af. De bezoekersaantallen op haar site stijgen en de juridische aanvragen nemen flink toe.

Blafbrieven
‘Als fotografen, ontwerpers of eigenaars van webwinkels een blafbrief van twee kantjes van een jurist of advocaat krijgen, raken ze vaak in paniek. Terwijl er inhoudelijk doorgaans weinig in staat. Ik help ze met reageren en onderhandel voor ze.’ Omdat ze geen advocatentitel heeft, ligt haar competentiegrens bij de 25.000 euro. ‘Gaat een onderhandeling over een hoger bedrag, dan verwijs ik ze door naar een advocaat.’

Wekker
Haar juridische onderneming is inmiddels een succes en de digitale dossiers stapelen zich op. ’s Avonds aan de keukentafel werkt ze door. Samen met haar vriend, die bij het Openbaar Ministerie werkt. De twee zetten zelfs een wekker op de telefoon met een eindtijd. Zetten ze die wekker niet, dan gaat die laptop nooit dicht. Wil je weten hoe het er verder bij haar thuis aan toe gaat, lees dan het hele interview met Charlotte deze week in VIVA.

Credit portretfoto: Arnold Reyneveld

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVAwerk en boost je carrière