Relativeren kun je leren

Badend in het zweet word je wakker. Het voorstel dat je hebt geschreven is ruk. Je weet het zeker, dit betekent het einde van je carrière. Maar is dat ook echt zo? Als je niet al te zelfverzekerd bent over je eigen kunnen, helpen deze relativeringstips wellicht om je ego wat te boosten.

Ban de bom
Je kunt waarschijnlijk nog wel honderd doemscenario’s bedenken waardoor je uiteindelijk ontslagen wordt en de hypotheek niet meer kunt betalen. Tijd voor een mind switch. Pas de methode van relativeerkoningin Byron Katie toe. Haar The work is gericht op het uitbannen van angstige gedachten. Dit doe je door ze te toetsen met 4 vragen:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Draai het om
Keer vervolgens de gedachte om. Bijvoorbeeld: ik heb de opdracht verknald en word ontslagen. Draai dit om naar: ik heb de opdracht verknald en behoud mijn baan. Of: ik heb de opdracht goed gedaan en word ontslagen. Is een van deze beweringen meer waar dan je eerste gedachte? Kortom: weet je zeker dat die eerste gedachte het meest steekhoudend is? Als je jezelf hierin een beetje traint, leer je al heel snel beter te relativeren.

Tekst: Amanda van Schaik
Beeld: stocksnapper / 123RF Stockfoto

 

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVA WERK en boost je carrière