Sanne Vogel: ‘Ik at alleen maar shit, daarom was 
ik zo dik’

Waar ze eerst leefde op pakjes, kuipjessmeerkaas en zo nu en dan een zak chips, denkt Sanne Vogel (32) nu beter na over ze in haar mond stopt. Dat betekent niet dat ze niet meer kan genieten van lekker uit eten of een dure fles wijn. Maar ze is wel kilo’s lichter.

Tekst Fleur Baxmeier | Beeld Noah Valentyn

Voel jij je schuldig als je een dag helemaal niets doet?

“Al m’n hele leven heb ik veel last van een schuldgevoel over alles waar ik niets aan kan doen. Toen er laatst rellen uitbraken in een vluchtelingenkamp op 
Lesbos, voelde ik me bezwaard dat ik er niet naartoe ging om te helpen. Maar 
ik heb er de energie niet voor. In het afgelopen jaar heb ik best veel gedaan voor andere mensen, nu is het tijd om ook een beetje aan mezelf te denken. Melchior helpt me daarbij. We doen superveel leuke dingen: een weekend naar Barcelona, drie dagen lang een bootje huren, met z’n tweetjes naar de Fashion Week in Parijs. Hij komt bij me wonen, dus we zijn ook bezig met allerlei huiselijke dingen: opruimen, kastjes kopen, inkopen doen op de markt. Lekker kneuterig!”

Is Melchior een grotere levensgenieter dan jij?

“Door mijn hoogsensitiviteit komt niet alleen het negatieve, maar ook het positieve extra hard binnen. Ik kan dus ook heel erg genieten, maar Melchior is zo ongeveer de allergrootste levensgenieter ter wereld. Hij is ongelooflijk enthousiast, heeft oog voor de kleine dingetjes en leeft heel erg in het hier en nu. Niet zijn werk, maar het leven staat bij hem op de eerste plek. Dat vind ik heel verfrissend.”

Is je werk door je relatie met Melchior minder belangrijk geworden?

“Mijn werk is niet minder belangrijk 
geworden, maar ik vind mezélf wel belangrijker dan voorheen. Ik vind nu dat mijn eigen leven, mijn geluk en welzijn, er ook mag zijn. Ik kan nog steeds af en toe wakker liggen en denken: oh my god, straks heb ik nooit meer werk en kan ik mijn hypotheek niet meer betalen! Maar ik kan dat nu beter een plek geven, omdat ik weet dat hoogsensitieve mensen er langer en dieper over nadenken. Dat besef maakt het al makkelijker om ermee om te gaan. En dat ik mezelf meer tijd gun om te doen wat ik écht leuk vind.”

Heb je voor jezelf uitgevogeld wat de dingen zijn die je écht leuk vindt?

“Ik word heel gelukkig van alles wat met eten en koken te maken heeft. Op zaterdagochtend om negen uur met Melchior naar de biologische Noordermarkt gaan, heel veel inkopen doen, uitgebreid koken voor vrienden. Ik kan ook ontzettend genieten van uit eten gaan in een duur restaurant met dure wijnen. Niet omdat het duur is, maar omdat het goed is. Deze maand lanceer ik samen met mijn broer op YouTube een eigen online kookprogramma: ‘Birdy’s 
kitchen’. Ik vind het een beetje eng, omdat ik bang ben dat mensen gaan zeggen: ze schrijft, 
ze acteert, ze regisseert en nu moet ze ook nog een kookprogramma. Maar koken is net zo’n grote liefde voor me als film. Ik overwoog al heel lang om een kookboek te maken, maar 
een kookprogramma dat wordt opgenomen in mijn eigen keuken past nog veel beter bij me.”

Je bent de laatste tijd veel afgevallen. Ben 
je niet bang dat het er weer aankomt?

“De reden dat ik zo dik was, was omdat ik alleen maar shit at: pakjes, kuipjessmeerkaas. Voeding is je brandstof, maar veel mensen stoppen diesel in een benzineauto. Omdat ik een slechte stofwisseling heb, kon je dat bij mij makkelijk zien, want ik werd dik. Bij anderen zie je het misschien niet, maar veel mensen slibben dicht en krijgen op hun veertigste kanker of een hartaanval. Ik heb me in voeding verdiept en mijn eetpatroon drastisch omgegooid: ik kook nooit iets met suiker, eet vooral groentes en maak 
alles vers. Nog steeds is mijn gewicht een strijd, maar dat heeft vooral te maken met mijn stofwisseling en niet met mijn eetgedrag. Ik zie 
het als een extra uitdaging om bewust en gezond te koken.”

Eet je nog weleens chips? Of taart?

“Ik besefte het destijds niet, maar ik heb van mijn vijftiende tot mijn tweeëntwintigste een zware suikerverslaving gehad: ik at gerust een hele doos negerzoenen leeg en daarna nog een zak chips. Net zoals roken verslavend is, is suiker dat ook. Ik ga binnenkort een documentaire 
maken voor kinderen over de gevaren van suiker. Dat vind ik fascinerend en leuk om te doen, want mijn liefde voor regisseren, koken en gezond eten komt in deze productie samen.”

Het hele interview met Sanne lezen? Check VIVA 46. Abonnee worden of de losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder: 

»Bestel VIVA online | Klik hier «