Sarah was haar naam… (recensie)

Dit keer een boek dat al enige tijd hoog in de lijsten van best gelezen boeken staat. Terecht ook, het is een erg mooi en ontroerend boek…Haar naam was Sarah’. Deze mag gewoon niet ontbreken hier op Viva.nl!

Het verhaal
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Ze heeft hem beloofd zo snel mogelijk terug te komen om hem te bevrijden, maar Sarah wordt met haar ouders op transport gesteld en weggevoerd.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt zij een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Een aanrader
Wat een ongelooflijk goed verhaal, waarin uitgebreid wordt ingegaan op afschuwelijke gebeurtenissen in de oorlog. Alles wordt erg goed beschreven. Wat moet het erg zijn geweest in die tijd… Ik dacht eigenlijk dat de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay zelf de journalist was in het verhaal onder de naam Julia Jarmond. Het is zo goed geschreven dat het lijkt alsof ze het zelf van dichtbij heeft meegemaakt.

In het begin van het boek heb je twee totaal verschillende verhaallijnen. Deze komen langzaam steeds dichterbij elkaar. Er is een moment waarbij je ineens denkt ‘oooow, dat is het!’. Meer zal ik niet verklappen…

Het boek heeft me erg nieuwsgierig gemaakt naar de andere boeken van deze Franse schrijfster. Wie heeft het boek ‘Kwetsbaar’ of ‘Die laatste zomer’ al gelezen? Ben benieuwd wat jullie vinden van deze boeken.

Heb je ‘Haar naam was Sarah’ nog niet gelezen? Dan is het boek echt een aanrader om mee te nemen op vakantie!

CC foto: Remko van Dokkum