Say what? De pilsjes in de kroeg worden nóg duurder

Vroeger kon het nog: met tien gulden op stap gaan en hartstikke tipsy thuiskomen. Dat is echter verleden tijd. Wie nu een biertje in de kroeg bestelt is al gauw € 2,50 kwijt – als het niet meer is. En dit wordt volgend jaar nóg duurder. Maar waarom eigenlijk?

Uiteraard komen er voor horeca-uitbaters flink wat kosten bij kijken, voordat ze ons kunnen voorzien van een goudgele rakker. Denk alleen al aan de tapinstallatie, de inkoop van een pul, de btw die erbij komt – en dan willen de cafés óók nog een beetje winst maken. En wat dacht je van de concurrentie van andere kroegen?

Inkoopprijs

Tussen 2001 en 2017 ging volgens het CBS de prijs van een glas bier in de horeca van gemiddeld € 1,41 naar € 2,43.  Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners meldt dat cafés en restaurants meestal maar de helft van de inkoopprijs durven door te berekenen aan de klant. Dit omdat ze bang zijn hun klanten af te schrikken.

Horecabazen betalen vanaf volgend jaar 3 tot 4 procent meer voor hun bier. Brouwerij Heineken laat in een reactie weten: ‘We benadrukken dat de prijzen zeer concurrerend zijn en dat het uiteindelijk onderaan de streep om relatief kleine prijsaanpassingen gaat.’

Al met al kunnen we het onze stamkroeg niet kwalijk nemen dat de bierprijzen met enkele procenten omhoog gaan. Maar lam worden, dat doen we helaas niet meer met slechts een tientje op zak.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Parool Plus | Beeld iStock