Zo komt het dat je schoenveters los gaan

veters los

Het is voor velen een raadsel: je strikt je veter en nog geen halfuur later is ie weer los. Onderzoekers zochten uit hoe dat komt.

Het heeft allemaal te maken met de verschillende krachten die op je schoenveters inwerken tijdens het lopen. Die krachten, gecombineerd met de manier waarop jij je veters strikt, zorgen ervoor dat hij stevig blijft zitten of binnen no time weer los zit.

Om erachter te komen hoe het precies zit, filmden onderzoekers van de ‘University of Berkeley’ iemand die liep. Ze bekeken de beelden in slow motion en deden een ontdekking: tijdens het lopen schieten de uiteinden van de schoenveters de hele tijd heen en weer. Deze wiebelende beweging zorgt ervoor dat langzaam maar zeker de knoop losser raakt. Daarnaast is er nog het effect van de kracht die vrijkomt wanneer je je voet op de grond plaatst. Deze krachten zorgen er samen voor dat er steeds meer speling in de knoop komt, en deze uiteindelijk los raakt.

Wanneer jij de volgende keer struikelt over je losse veter, hoef je je dus niet te schamen. Het is allemaal te verklaren met een beetje wetenschap!

Bron cnet.com | Beeld iStock