Slimme antwoorden op stomme sollicitatievragen

Bij sollicitatiegesprekken krijg je vaak dezelfde uitgekauwde vragen voorgelegd, die bijzonder weinig zeggen over jouw capaciteiten. Geef je als een mak schaapje je braafste en meest sociaal wenselijke antwoord of stap je uit je comfort zone? Laat je inspireren door de volgende originele antwoorden. En geef er vervolgens vooral je eigen draai aan.

1. Wat is je zwakke punt?
Het schaapjesantwoord: “Ik ben een harde werker en daardoor loop ik wel eens te hard van stapel.”
Het originele antwoord: “Ik heb veel nagedacht over mijn zwakke punten en geprobeerd ze te verbeteren. Maar het heeft niet zoveel zin te werken aan iets wat ik niet goed kan. Daarom focus ik me nu vooral op het nog verder verbeteren van mijn sterke punten, zoals…” En dan noem je je sterke punt.

2. Waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders?
Het schaapjesantwoord: “Ik heb al X jaar ervaring en een enorm track record.”
Het originele antwoord: “Dat zijn we nu aan het uitzoeken. U weet meer van de andere kandidaten en wie of wat u precies zoekt dan ik. Misschien is iemand anders wel perfect voor deze baan. Maar als ik de beste match ben, dan weten we dat allebei.”

3. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Het schaapjesantwoord: “Hier of in een andere vergelijkbare functie, hopelijk in een senior/managementrol.”
Het originele antwoord: “Dan ben ik een van mijn talenten aan het ontdekken, misschien hier of anders internationaal. Ik heb nog zoveel passies!”

Bron: LinkedIn / Human Workplace

 

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Op Facebook.com/VIVAwerk geven Nederlandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en trics, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen op jouw weg naar succes.