Een slimme meid maakt er een potje van

Pensioen. Wacht, haak niet meteen af! Echt ff doorlezen. Voor de meeste zzp’ers is een pensioen niet het eerste waar ze aan denken als ze beginnen met ondernemen. Toch is het belangrijk om een potje te creëren voor later. Een nieuw pensioenfonds voor zzp’ers kan een goed idee zijn.  

Als werknemer heb je in veel gevallen recht op werknemerspensioen bij het bedrijf waar je werkt. Fijn als aanvulling op je AOW. Als zelfstandige moet je het zelf maar uitzoeken. Daar is niets mis mee, want veel ondernemers willen het juist graag allemaal lekker zelluf doen. Wel ben je voornamelijk beperkt tot dure pensioenverzekeringen.

Word je ziek of breek je je been, dan kan het zijn dat je al snel een cashflow-probleempje hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een optie, maar vaak duur. Dus besluiten veel zzp’ers dat ze dat geld liever gewoon opzij zetten. Maar ja, dan gaat de auto stuk en is je buffer zo op. Een broodfonds is een alternatief. Dat is een niet-commercieel fonds waarin een groep gelijkgestemden zelf geld opzij zet. Als je ziek wordt, krijg je geld uitgekeerd van de andere ondernemers.

Vandaag werd bekend dat pensioenuitvoerder APG een pensioenfonds gaat oprichten voor zzp’ers. Zelfstandigen kunnen een bedrag naar keuze inleggen, wat handig is als je vaak wisselende contacten eh… inkomsten hebt. Ook mogen ze zelf beslissen op welk moment het pensioen tussen hun 60ste en 70ste ingaat. Door zijn collectiviteit zal het waarschijnlijk goedkoper worden dan bestaand pensioenverzekeringen. Ook kun je tussendoor gewoon in loondienst als je wilt of het geld gebruiken voor als je arbeidsongeschikt wordt. Dat is twee vliegen in een klap.

Klinkt allemaal fantastisch, nietwaar. Maar dat klonken die woekerpolissen ook. Dus de vraag is: is het echt zo voordelig? Het antwoord: op dit moment is er niemand die het weet. De tijd en je portemonnee zullen het moeten uitwijzen. Maar ja, wie niet waagt die niet wint, dat weet jij als zelfstandig ondernemer als geen ander, toch?

Wat vind jij als zzp’er van dit hele idee? Ben je van plan mee te doen, mee of stop je je geld toch maar liever in een ouwe sok? We horen het graag!

Bronnen: NU / Broodfonds
Auteursrecht: andresr / 123RF Stockfoto

 

Sluit je ook aan bij VIVA WERK en boost je carrière