7 en nog meer tips voor sollicitatiebrieven

Solliciteren. Tegenwoordig weer helemaal hot, helaas. Misschien ben je net afgestudeerd en ga je voor je eerste baan, of ben je onlangs boventallig verklaard. Maar ook als je al tig brieven hebt geschreven kunnen deze tips voor je sollicitatiebrief je helpen om jezelf net wat beter in de kijker te spelen. Een mens kan wel eens wat vergeten nietwaar, en zelfs sollicitatiebrieven schrijven kan een routineklus worden. Alweer: helaas.

1. Wees duidelijk. Vertel kort. Maar krachtig. Wie je bent. En wat je kunt.
2. Schrijf steeds een nieuwe brief. Gebruik nooit een standaardbrief, ook niet als je die zelf hebt geschreven. Dat ziet iedereen meteen. Duh.
3. Geef niet teveel informatie. Schrijf alleen op wat relevant is, betaald of onbetaald. Welke lagere school je hebt gezeten? Don’t care.
4. Structureer je cv. Zorg dat alle informatie in een oogopslag duidelijk is. Hoeft zeker niet chronologisch, je kunt je cv ook structureren naar relevantie.
5. Verdoezel niets. Als je een tijdje thuis hebt gezeten om wat voor reden dan ook, doe dan niet net alsof dat niet zo is. Of geef er een leuke draai aan.
6. Stuur altijd een motivatie mee. Leg uit waarom je deze baan graag wil en wat jij dit bedrijf te bieden hebt.
7. Denk niet voor de lezer. Als de baan ver weg is, zeg dan duidelijk dat je bereid bent te verhuizen of te reizen. Neem niet aan dat de lezer dat wel begrijpt. Dat doet-ie niet.

Intermediair heeft nog een paar bonustips voor je, die net nog wat meer toevoegen. Neem bijvoorbeeld geen letterlijke termen uit de vacaturetekst over, verzwijg relevante kennis of ervaring en gebruik niet teveel standaardformuleringen. Je mag origineel zijn, maar leg het er niet te dik bovenop. En onze eigen tip: sluit correct af. Dus geen: Groetjes. Maar gewoon: Met vriendelijke groet.

Succes en groetjes.

Photo Credit: Dia™ via Compfight cc

 

Sluit je ook aan bij VIVA WERK en boost je carrière