Work it: Spanje experimenteert met 4-daagse werkweek

4-daagse werkweek

Wie wil dat nou niet: een 4-daagse werkweek zonder in te leveren op je salaris? Spanje is het eerste land dat hiermee gaat experimenteren. De regering ging namelijk een akkoord met een pilot die drie jaar zal duren en vijftig miljoen euro zal kosten.

Experiment

Het is niet de eerste keer dat de 4-daagse werkweek wordt uitgeprobeerd. Zo deden Microsoft in Japan en Shopify in Canada hun eigen experiment al met deze verkorte werkweek. Nu is het voor het eerst dat een heel land het experiment uit zal gaan proberen. De exacte details van het plan moeten nog worden bepaald door de regering. Wel is bekend dat honderd procent van de kosten in het eerste jaar gedekt kunnen worden. In het tweede jaar zal dit vijftig procent zijn en in het derde jaar 33.

Voordelen

Met het experiment kunnen zo’n tweehonderd bedrijven met in totaal drieduizend werknemers meedoen. Het Spaanse bedrijf Delsol voerde vorig jaar al een soortgelijke pilot uit. Daar zagen ze door de 4-daagse werkweek het ziekteverzuim afnemen, de productiviteit omhoog gaan en gaven werknemers aan gelukkiger te zijn.

Meningen verdeeld

Toch is niet iedereen even blij met het idee. Ricardo Mur van een van de belangrijkste bedrijfsverenigingen van Spanje, meent dat er voor de huidige recessie in het land juist meer werk nodig is in plaats van minder. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat dit experiment gaat betekenen voor het huidige werkleven. Want zo’n 4-daagse werkweek? Zien wij ook wel zitten.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Bedrock | Beeld: Unsplash