Money, money, money: dit bedrag zou je elke maand opzij ‘moeten’ zetten

Geld moet rollen, zeggen wij altijd. Maar even dat etentje daar en dat truitje kopen hier, tikt ondertussen best aan. Hoog tijd om wat meer geld opzij te gaan zetten elke maand. Maar aan welk bedrag moet je daarbij denken?

Je móet natuurlijk helemaal niks. Als jij het elke maand prima redt en niet zo’n behoefte hebt aan een buffer, wie zijn wij dan om te zeggen wat je zou moeten sparen. Wil je toch een spaarpot opbouwen? Dan heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een handige regel waar je je aan kunt houden.

Spaar 10 procent en geniet van elke cent

Doordat niet iedereen natuurlijk hetzelfde inkomen heeft, is het moeilijk om een vast bedrag als advies te geven. Wel kun je aanhouden: spaar 10 procent van je netto inkomen. Zo is het niet een flinke hap uit wat je te besteden hebt, maar heb je aan het eind van het jaar toch een aardige reserve opgebouwd.

Overzicht is key

Vind je dat bedrag toch nog wel wat veel per maand? Niet getreurd, het Nibud heeft ook nog ander handig advies. Door namelijk een overzicht te maken van jouw inkomsten en uitgaven weet je niet alleen hóeveel je elke maand over houdt, maar ook waar je mogelijk op zou kunnen besparen. Dat stukje zou je dan toch weer weg kunnen zetten. Alle kleine beetjes helpen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!