Stefan schrijft (en rent) voor kanker: ‘Kinderen moeten vooral kind kunnen zijn’

stefan krams

Om zo veel mogelijk geld op te halen voor stichting KiKa, rent Stefan Krams (24) op 6 november de marathon van New York en schreef hij het boekje ‘Mama, word ik een ster?’, over een jong meisje dat ongeneeslijk ziek is. Wij spraken de nieuwbakken schrijver over zijn boek, de marathon en zijn beweegredenen.

Tekst Katy Boer

Heb je eerder een boek geschreven?

“Mijn neef en ik riepen toen we jong waren dat we ooit samen een boek zouden maken, maar dat kwam er niet van. In november ga ik de marathon van New York lopen en om mee te mogen doen, moet je een bedrag van € 5750 meenemen. Ik hou er niet van om mensen zomaar om geld te vragen of mij te sponsoren, dus besloot ik een kinderboekje te schrijven. Zo kan ik het koppelen aan een goed doel en komt er óók nog een jeugddroom uit.”

Waarom is dit doel zo belangrijk voor je?

“Iedereen krijgt te maken met kanker in zijn of haar omgeving en helaas ook soms kanker bij kinderen. Kinderen moeten vooral kind kunnen zijn, en niet na hoeven te denken over chemo en ziekenhuisopnames. Door middel van dit boekje hoop ik een grote bijdrage te kunnen doen aan onderzoek naar kinderkanker.” 

Waar gaat het boek over?

“Over de zesjarige Mila die ongeneeslijk ziek is. Als ze op een avond niet kan slapen, kijkt ze samen met haar moeder naar de sterren. Mila vraagt droevig: ‘Mama, word ik ook een ster?’, waarna haar moeder een wereld van sterrenvriendjes bedenkt om haar gerust te stellen.”

Waarom heb je dit onderwerp gekozen?

“Omdat het toch een onderwerp is waar iedereen mee te maken krijgt en lastig is om uit te leggen aan een kind. Want als een vriendje of vriendinnetje ziek wordt en doodgaat, hoe leg jij je kind dan uit dat diegene er straks niet meer is? Door middel van het boekje kun je uitleggen dat iemand nooit helemaal verdwijnt, maar altijd bij je blijft in je dromen en je hart.”

Een boek uitgeven kost niet niks. Hoe heb je dat gefinancierd?

“Via het crowdfundingplatform Voordekunst heb ik een crowdfunding-pagina aangemaakt en in anderhalve maand € 5205 opgehaald om het boekje te kunnen bekostigen. Via Facebook riep ik al mijn vrienden, familieleden en kennissen op om mij te steunen en te doneren. Uiteindelijk heb ik zelfs van een bedrijf een donatie gekregen van € 1000. Dat was te gek!”

Steun KiKa

Het boekje van Stefan lezen en daarmee KiKa steunen? Je bestelt ’m voor € 9,95 op mamawordikeenster.com.