Steile heuvel? In Trondheim pak je de fietslift

fietslift

Fiets je iedere dag naar je werk? Dan zwoeg je je waarschijnlijk vaak een ongeluk om bruggen, steile heuvels en viaducten te overwinnen. En dan hebben we het nog niet eens over hoe je uiteindelijk op je bestemming aankomt: hijgend en plakkerig. In het Noorse Trondheim bedachten ze iets briljants op dit fietserseuvel: de fietslift.

Skifiets voor fietsers

De Trampe of CycloCable, zoals de fietslift officieel heet, lijkt een beetje op een skilift. Je zet je voet tegen een rechtopstaand ijzeren plaatje, drukt op de startknop en voilà: je wordt omhoog geduwd. De lift gaat twee meter per seconde en kan tegelijk zo’n zes fietsers vervoeren. Handig, want zo hoef je zelf niet te zwoegen op de 500 meter lange weg die recht de heuvel op gaat.

Ook voor kinderwagens

De lift werd voor het eerst geopend in 1993, maar in 2012 weer gesloten. Sinds 2013 is de verbeterde versie van de lift weer open en nu mag iedereen er gratis gebruik van maken, wat voorheen niet zo was. Ook ouders met kinderwagens en skateboarders zijn blij, want ook zij kunnen een duwtje omhoog krijgen.

Fietslift2 fietslift3 fietslift4Fietslift5

Bron: trampe.no
Beeld: pexels.com en trampe.no