Stem jij bewust op een vrouw?

stemmen op vrouw

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: op een vrouw stemmen met de verkiezingen.

Nu de verkiezingen eraan komen, speelt de discussie over de man-vrouwverdeling in de Tweede Kamer weer op. Jesse Klaver liet eerder deze week weten dat hij vindt dat de helft van de ministers in het nieuwe kabinet vrouw moet zijn. Wat vind jij? En stem jij op een vrouw? De VIVA-forummers delen hun mening.

  • zonnigschildpadje: “Ik wel. Vind het een mooi standpunt. Ik zie het als algeheel statement voor ‘meer vrouwen aan de top’.”
  • aidem: “Wat raar om op een vrouw te stemmen alleen maar omdat het een vrouw is.”
  • RP7: “Ik stem wel op een vrouw, maar niet om een statement te maken. Ik stem op haar omdat ze ook de kwaliteiten en visie bezit. Sommigen in mijn omgeving bepalen de partij en kiezen dan de eerste vrouw die ze tegenkomen op de lijst. Dat vind ik een ‘domme’ stem. Als werkgever neem je toch ook degene aan met de beste kwaliteiten? En niet omdat ze toevallig vrouw is? Dat riekt bijna naar discriminatie op basis van geslacht, tenzij er natuurlijk een goede reden voor is.”
  • Star: “Ik stem op een vrouw. Te veel gejaagde gladde mannetjes daar momenteel. Het gaat natuurlijk om haar standpunten, niet om haar borsten, maar ik vind het wel een mooi tegenwicht bieden aan die mannetjes.”
  • viva1966: “Aangezien de politieke partijen ook goede vrouwen niet zo gauw op plaats één zetten, kan het geen kwaad om dat middels voorkeursstemmen een beetje bij te sturen.”
  • herfstappeltaart: “Ik stem op de partij waar ik het meeste vertrouwen in heb. Vrouw of man maakt voor mij geen verschil. Ik ken genoeg vrouwen in de politiek die ik liever zie gaan. Kan iemand rationeel uitleggen waarom het zo belangrijk is dat er meer vrouwen in de Kamer komen? Ik geloof echt dat vrouwen die het willen en de kwaliteiten hebben, net zo ver kunnen komen als mannen. Maar ze moeten wel willen.”
  • Dahlia74: “Als je op een vrouw stemt om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen, stem dan niet op een vrouw die hoog op de lijst staat en het normaal gesproken dus wel gaat halen. Stem op een vrouw die mogelijk net buiten de zetelverdeling valt. Stel dat jij verwacht dat jouw partij zo rond de vijftien zetels gaat halen, stem dan op de vrouw die bijvoorbeeld op zestien of zeventien staat. Mogelijk kan zij met voorkeursstemmen toch de Tweede Kamer bereiken, ten koste van iemand die hoger op de lijst staat. Uiteraard loop je daarbij het risico dat je daarmee een andere vrouw uit de Kamer stemt.”
  • valerievaldera: “Genoeg competente vrouwen in de politiek en ik mag maar één stem uitbrengen, dus ja, dan stem ik zeker op een vrouw. Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen op invloedrijke posities komen, in plaats van de haantjes die elkaar lopen te verdringen op de eerste plekken.”
  • strikjemetstippels: “Gelijke kansen betekent niet gelijke uitkomst. Dat geldt voor roulette, en dat geldt ook voor de verhouding vrouwen/mannen op bepaalde functies. Dus nee, ik zou nooit bewust op een vrouw stemmen om dat het een vrouw is.”
  • bumbly: “Ik stem in eerste instantie op een partij, daarna kijk ik op welk poppetje ik stem. Omdat ik graag meer vrouwen in de Kamer zou willen zien, kies ik een vrouw. Ik ken de persoonlijke standpunten van de Kamerleden toch niet, dus dan geef ik mijn stem liever aan een vrouw.”

Meepraten? Dat kan hier.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.