Stockholm volgens een local

Elke week toffe tips van insiders. Deze keer gaan we naar Stockholm.

De Nederlandse Sabine (29) woont ruim drie jaar in de Zweedse hoofdstad en werkt als social media manager bij een telecombedrijf. In haar vrije uurtjes deelt ze toffe outfitposts op haar blog sofarsosabine.com.

Wat vind je het leukste aan Stockholm?

“De stad biedt een combinatie van een bruisend centrum en een natuurlijke omgeving. Overal zie je water en bruggen: Stockholm bestaat uit veel eilanden die met elkaar verbonden zijn. Op elk eiland is een andere sfeer te proeven.”

In welke wijk woon je?

“In Trångsund. Het is een rustige, maar supergezellige buurt waar iedereen elkaar nog ouderwets groet. Dat heb je niet overal. Trångsund ligt midden in de natuur met bos en een meer, heerlijk om te wandelen. Met een kwartiertje rijden sta je in het centrum. Al is het openbaar vervoer bijna even snel en nog voordeliger ook: je betaalt hier tol om met de auto de stad in te gaan.”

Wat doen hippe locals het liefst?

“Fika! Dit betekent: koffie met iets lekkers, het liefst een ‘kanelbulle’ (kaneelrol). Het is de Zweedse versie van high tea, je kunt het in veel cafés en lunchtenten krijgen. In Sjöcafeet, een café in Djurgården, dicht bij het centrum, eet je de beste ‘hallonpaj’: Zweedse frambozenvlaai.”

Wat doe je in het weekend?

“Ik ga graag naar Stureplan, een chic plein in de binnenstad, om even een kijkje te nemen bij Chanel of Zara Home. Als je van wat luxe houdt, is dit de place to be. Maar het liefst ga ik naar spa Sturebadet, een spa in een sfeervol pand van ruim een eeuw oud. Heerlijk, zo’n grote spa midden in de stad. Ook maak ik graag een wandeling in een van de mooie natuurgebieden. Het reservaat Trångsund, waar ik woon, is mijn favoriet. Hier loop je langs een gigantisch meer en door het bos waar je overal dieren tegenkomt: van vossen tot rendieren.”

Eten

Meatballs voor echte Zweedse gehaktballetjes. Hier eet je allerlei traditionele soorten. Meatballs.se 

Shoppen

Mall of Scandinavia mijn favoriete winkelcentrum ten noorden van het centrum. Heel groot en divers: van ketens als Pull & Bear tot echt Zweedse merken als Gina Tricot. Mallofscandinavia.com 

Influencer 

Kenza Zouiten de grootste 
influencer van Zweden. Ze is een voorbeeld voor veel internationale bloggers en heeft een toffe kledinglijn: Ivy Revel, lekker extravert.  Kenza.se 

Cocktails & co 

Josefina’s een outdoor club 
met loungebanken, compleet met rode loper. De place to be in de zomer. Josefina.nu 

Meer tips van Sabine? Check VIVA 18! De editie ligt van 3 mei t/m dinsdag 2 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «