Stop met uitstellen

Je aandacht wordt steeds opnieuw naar kattenfilmpjes en status-updates getrokken, terwijl je eigenlijk al je werkuren in Mega Project X moet stoppen. Je hikt er al uren, dagen of zelfs weken tegenaan, maar eraan beginnen voelt als een hobbel zo hoog als de Himalaya. Geef jezelf met deze tips een schop onder je kont en gaan met die banaan.

1. Breek een grote taak in stukjes
Mega Project X is angstaanjagend, omdat het zo’n grote taak is. Breek het project op in een paar kleinere stapjes. Dat maakt het beter te overzien. Denk dus niet: ‘Project X moet af vandaag’, maar ‘Ik ga vandaag de projectmanager mailen, want ik wil het gebruikte lettertype bespreken.’ En ook niet ‘Ik moet vandaag een nieuwe baan vinden’, maar ‘Ik ga vijf vacatures zoeken die ik interessant vind.’ Het eerste is eng en gigantisch, het tweede is haalbaar.

2. Bedenk waarom je de taak moet doen.
Besteed een paar minuten aan bedenken waarom je deze taak wilt doen. Graaf een beetje dieper dan ‘Het moet van mezelf’ of ‘Het moet van m’n baas’. Je wilt die nieuwe blogpost gaan schrijven, zodat je site meer bezoekers trekt met eventuele advertentie-inkomsten in het verschiet. En je werkt mee aan dat ingewikkelde marketingplan, zodat je daar je baas mee weg kan blazen en zo meer kans hebt op een hogere functie. Hierdoor voel je meer motivatie om te beginnen.

3. Maak een plannig en beloon jezelf
Spreek met jezelf een tijdsduur af dat je aan het project gaat werken en beloon jezelf als je je daaraan houdt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 40 minuten gaat werken en daarna mag je een stuk chocolade/je lief bellen/de beste lunch ever maken/een aflevering van Girls kijken.

4. Schakel alles waardoor je afgeleid kan worden uit
Zet je telefoon op stil, schakel emailnotificaties uit en blijf weg van Facebook. Zo kan je niet gestoord en afgeleid worden. Probeer negatieve en onrealistische gedachten te bannen. Denken dat het nooit gaan lukken of dat je ontslagen wordt wanneer je Mega Project X niet perfect inlevert, werkt alleen maar verlammend.

5. Wees lief voor jezelf en doe iets zinvols
Helpt dit allemaal niets? Gun jezelf dan een paar uur aanmodderen. Dat kan ontspannend werken en je motiveren er later op de dag weer hard tegenaan te gaan. Beantwoord een paar makkelijke mailtjes, ruim je bureau op en haal een extra rondje thee en koffie voor je collega’s. Zet alvast alles klaar wat je nodig hebt voor Mega Project X en ga buiten uitwaaien.

Bron: Inc.com
Foto: Etsy