Studieschuld? Verkoop een nier

Van mijn studieschuld had ik een leuke auto kunnen kopen. Een fancy cabrio met glimmende velgen. In plaats daarvan rij ik in een oud barrel en sponsor al jaren de Informatie Beheer Groep.

De rekening van de kroeg en ranzige pasta met Smac
Klagen doe ik niet, want ik betaal nog maandelijks de rekening van een mooie en nuttige tijd. Van de kroeg, de ranzige pasta met Smac en de eindeloze zee van vrije tijd. En oh ja, het collegegeld en de boeken. Want studeren, dat raadden mijn ouders me zeker aan. Maar geld? Ehm, nee, jammerdebammer, er stond geen spaarpot klaar om dat allemaal te financieren. Dat werd dus dampende pannenkoeken serveren en een rentedragende lening. Prima.

Luxe? Het enige wat we spaarden waren lege flessen
De gemiddelde student in Nederland rondt zijn studie nu af met 14.500 euro schuld. Met de naderende langstudeerdersregeling zal dat bedrag nog hoger worden. Daar maal je niet om, rentedragend, rentedragend, dat woord zegt je als student niet zo veel. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Tot je op een dag de brief krijgt van de Informatie Beheer Groep, met de mededeling: ‘Dag, hallo, kunnen we even cashen?’ Dat is slikken.  Zo veel terugbetalen?  Ik bedoel, zo luxe was het studentenleven niet. Zelfs met die rentedragende lening en de bijbaan kochten we de Smac in onze pasta met statiegeld. Lege flessen, dat was het enige wat we konden sparen.

Anders verkoop je toch gewoon een nier?
In de hele discussie over hoe elitair studeren straks wel niet wordt. Of hoe onbetaalbaar studeren is voor kinderen die niet gezegend zijn met een goed gevulde spaarrekening, is sociaal wetenschapper Sue Rabbit Roff nu met iets anders op de proppen gekomen dan de bijbaan. Je verkoopt gewoon een nier! Lost twee dingen op: het gebrek aan geld en het gebrek aan donoren. Wat een nier doet vandaag de dag? Nou, een Brits jaarsalaris, zo’n 32.000 euro. Kun je heel wat blikken Smac voor hamsteren. En biertjes. En een iPad. Een wereldreis. De wintersport.

Voor 32.000 euro je nier verkopen, zijn er mensen die het zouden doen? Ik ben bijna klaar met het aflossen van mijn studieschuld. Ja, het was een rib uit mijn lijf, maar hey, ik heb m’n nieren nog. Wat een weelde.

CC foto: 59937401@N07.