Succesvrouw Anouk Buziau (en dit kun je van haar leren)

MATCHMAKER

VIVA400_vrouwen06

Anouk Buziau (29) is oprichter en eigenaar van de kledingwinkel Gesponnen Suiker in Amsterdam. Terwijl velen haar waarschuwden (‘Zou je dat nou wel doen, het is crisis’), dacht zij: ja, juist daarom moet je nu knallen. Inmiddels is haar zaak al vijf jaar een hit.

Géén kleding!
“Mijn winkel is echt een per ongelukje. Ik wist dat ik iets voor mezelf wilde beginnen, maar ik had geen idee in wat. Never ever in my life wilde ik een kledingzaak. Mijn moeder had vroeger zeven kinderkledingwinkels. Ik zag altijd hoe hard zij ervoor aan het werk was. Maar toen haar pand in Zeist al een tijd leegstond, vond ik dat zo zonde dat ik dacht: ik begin toch een winkel. Ik was vijfentwintig, tijd om serieus te worden.”

Partytime
“Soms kom ik nog medestudenten tegen van de studie TMO modemanagement en dan zeggen ze: ‘Zo, het is toch goed gekomen met je.’ Haha. Na een paar maanden was ik namelijk al met de opleiding gestopt. Ik ging partyen, reizen en verdiende mijn geld met stylingopdrachten. In opdracht shopte ik dingen bij elkaar, maar realiseerde me dat het zo’n kunst was om alles in een winkel te vinden. Dan zag ik een leuk shirt, maar moest ik voor een bijpassende short of tas naar een andere winkel. Daaruit is het idee van mijn winkel ontstaan. Bij Gesponnen Suiker vind je alles, mensen hoeven niet naar een andere winkel. Daarom gaan mensen vaak met een tas vol naar huis.”

Succesfactor
“Iets aanbieden wat anders is dan anders, bij de les blijven en opletten wat de klant wil, wat de markt en concurrent doen en knetterhard werken. Jarenlang heb ik alles in mijn eentje gedaan. De inkoop, verkoop, aankleding, administratie: alles. Terwijl vriendinnen in de stad aan het borrelen waren, zat ik tot diep in de nacht – soms met veertig graden koorts – in de kelder dozen uit te pakken, zodat de volgende dag de nieuwe collectie in de winkel hing. Inmiddels heb ik vier toppers in dienst.”

Wacht maar
“Mensen zeggen: ‘Dat jij in crisistijd durft te ondernemen? Wacht liever tot het beter wordt.’ Dan denk ik altijd: wachten op wat? We leven nu. Daarom kan iedereen maar beter z’n zaken regelen en plezier hebben. Na de crisis is het niet per se beter.”

Mission possible!

Anouk volgde haar gut feeling, werkte zich een slag in de rondte en was niet bang voor een risico. En nu, jaren later, heeft ze een heel succesvolle eigen business. Goed nieuws: ze is óók VIVA400-ambassadeur die via VIVAwerk op Facebook jou en je carrière graag een stapje verder helpen.

Waarheen leidt jouw weg?

Dus kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Hier geven acht Hollandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en tricks, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen in jouw weg naar succes.