Succesvrouw Marije Vogelzang (en dit kun je van haar leren)

DE FOODPROFESSOR

Marije Vogelzang (36) is ’s werelds eerste eating designer. Ze heeft ‘Proef’ opgericht, een uniek (restaurant)concept waar ze de basis legde voor bijzondere menu’s, eetconcepten en cateringactiviteiten. Inmiddels focust ze zich op het ontwerpwerk én is ze hoofd van de opleiding Food Non Food aan de Design Academie in Eindhoven.

Meer dan eten
“Ik ben vijftien jaar geleden met iets begonnen waarvan ik geen voorbeeld had. Mensen zeiden: ‘Eten en ontwerpen? Dat is toch niet zo belangrijk?’ Veel dachten dat ‘iets met voedsel doen’ alleen voor koks was weggelegd. Koks hebben ook een belangrijke rol, maar eten is meer dan alleen de bereiding. Het gaat ook over de boer die het verbouwt, over politiek, het technische en activistische aspect. Koken is gelinkt aan psychologie, biologie, wetenschap en religie. En daar kunnen ontwerpers een rol spelen. Dat ik daar aan heb bijdragen, daar ben ik trots op.”

Begrafenismaaltijd
“Toen ik nog studeerde aan de Design Academie maakte ik een witte begrafenismaaltijd. Wit is de kleur van de dood en voedsel is heel belangrijk in de meeste culturen. Ik wilde die arme Hollanders een ritueel geven, haha. En dat werd goed opgepikt. Ik mocht direct exposeren in Milaan, dat was mijn doorbraak. Of ik nu eetinstallaties maak of lezingen geef; mijn projecten moeten iets teweegbrengen. Een discussie bijvoorbeeld. Ik wil mensen laten ontroeren, verwonderen. Dat is de kern van succes voor mij.”

Goed punt
“Ik zie geen beren op de weg. Daardoor stoot ik weleens mijn neus, maar mijn jeugdige enthousiasme brengt me ver.”

Geen restaurant
“Ik heb soms op een harde manier moeten leren. Ik heb mensen vertrouwd die niet te vertrouwen zijn en daardoor een financiële deuk opgelopen. En in de afgelopen jaren heb ik geleerd dat dat ik me moet richten op waar ik het beste in ben, me dus niet laten afleiden door allerlei andere dingen, zoals een restaurant opzetten.”

Liever een baas
“Velen zien een eigen onderneming als het walhalla, maar het is niet altijd de beste keus om te ondernemen. Het is keihard werken en je moet ook tijd steken in dingen die je niet leuk vindt: acquisitie bijvoorbeeld, terwijl je eigenlijk wilt doen waar je goed in wilt zijn. Het is geen schande om voor een baas te werken.”

Mission possible!

Marije volgde haar gut feeling, werkte zich een slag in de rondte en was niet bang voor een risico. En nu, jaren later, heeft ze een heel succesvolle eigen business. Goed nieuws: ze is óók VIVA400-ambassadeur die via VIVAwerk op Facebook jou en je carrière graag een stapje verder helpen.

Waarheen leidt jouw weg?

Dus kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Hier geven acht Hollandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en tricks, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen in jouw weg naar succes.

BEELDCREDIT: CHARLOTTE SCHREIBER