Supersnelle test: ben jij een mantelzorger?

Veel mantelzorgers weten vaak niet dat ze mantelzorger zíjn. En dat terwijl er steeds meer in Nederland bij komen. Het huidige aantal ligt nu op vier miljoen. Weten of jij een mantelzorger bent? Doe dan de test.

Geef antwoord op de onderstaande vragen. Bedenk bij elk punt: geldt dit wel of niet voor mij?

1 Ik zorg voor iemand die extra hulp nodig heeft vanwege psychische problemen, ouderdomsklachten, een chronische ziekte of handicap.
2 Dat doe ik omdat ik een persoonlijke band met diegene heb.
3 Ik doe dat minimaal acht uur per week.
4 Voor die zorg krijg ik niet betaald.
5 Deze zorg is langer dan drie maanden nodig.

Vijf keer ‘geldt dit voor mij’?

Dan ben je een mantelzorger. Je zorgt dan een lange periode onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende dierbare. Een partner, ouder of kind bijvoorbeeld, maar het kan ook een ander familielid, een vriend of een kennis zijn. Ben je mantelzorger, dan kun je hulp krijgen of kan je zorgverzekering je helpen om even bij te tanken.

Ben je mantelzorger, dan …

… kies je niet voor dat zorgen, het overkomt je door de emotionele band die je hebt met degene die zorg nodig heeft.
… is dat iets anders dan zorgvrijwilliger zijn. Daarbij kies je ervoor om te zorgen en hoeveel uren je dat doet.
… kun je er niet zomaar mee stoppen. Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag en doen ook verpleegkundige handelingen.

Cijfers over mantelzorg

– 3,5 miljoen mensen van 18 jaar en ouder verlenen mantelzorg, meestal aan een familielid. Tel je er de jongeren bij op, dan kom je rond de 4 miljoen uit.
– 2,6 miljoen mensen doen dat meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden.
– 450.000 mantelzorgers voelen zich overbelast. * Van de mantelzorgers tussen de 18 en 65 jaar heeft 71% naast de zorgtaken ook betaald werk. (Bron: SCP)

Adempauze nodig?

Ben je mantelzorger en kun je wel wat hulp gebruiken? Dat kan. De zorgadviseur van zorgverzekeraar VGZ beantwoordt vragen, neemt regelwerk uit handen en vraagt vervangende mantelzorg aan. Deze kan tot wel vijftien dagen vergoed worden, afhankelijk van de verzekering die je hebt.