Te lang in een vaste functie? Ga ondernemen!

Sleep jij je op maandagochtend naar kantoor terwijl je denkt: wat ik voor deze baas doe, kan ik zelf ook, maar dan beter? Dan is dit hét moment om te gaan ondernemen. Hoe? Ondernemer en VIVA400-vrouw Claudette Martens leidt je door het proces.

Claudette Martens (35) is oprichter en directeur van ICT-dienstverlener Neomax. Maar met NeoZietTalent scout ze talent en coach ze jonge ondernemers die net hun vaste functie hebben neergelegd om voor zichzelf te beginnen. Ben jij ook zo’n werknemer die toe is aan een volgende stap? Check dan nu of je geschikt bent voor het ondernemerschap:

1. Doe de geschiktheidstest
“Eerst moet je erachter komen of het ondernemerschap in je bloed zit. Wat een ondernemer onderscheidt van een werknemer, is vaak de gedachte: wat ik voor een baas kan, kan ik ook voor mezelf. Je doet je werk al lang, je bent zelfverzekerd, je ziet kansen en vertrouwd op jezelf. En je bent bereid om te investeren. Herken je jezelf hier in? Kom dan uit je cocon en waag de stap.”

2. Ken je kwaliteiten
“Stel je denkt dat je een goede ondernemer bent, dan zijn dit de kenmerken waar ik op let bij talent scouting:
– Je kunt sterke doelen stellen voor zichzelf
– Je weet wat je sterke en je zwakke punten zijn
– Je wilt altijd de beste zijn
– Je hebt plezier in wat je doet
– Je bent altijd op zoek naar nieuwe kansen
– Je weet waar je staat, waar je mee bezig bent
– Je bent financieel goed onderlegd of bent bereid de financiën te leren
– Je bent bereid om meer uren te werken als dat nodig is
– Je vraagt hulp als dat nodig is”

3. Ontdek waar je kracht ligt
“Bekijk het track record dat je hebt opgebouwd en onderzoek waar jij in uitblinkt, waar jij je netwerk hebt opgebouwd en wat je leuk vindt om te doen. Werk een businessplan uit en praat met investeerders. Kies wat voor soort onderneming je wilt. Als eenpitter kun je nooit een mega-omzet halen. Veel vrouwen beginnen in een mantelpak thuis achter de computer, maar eindigen al snel in een joggingbroek op de bank. Kies je voor een middelgroot bedrijf met een financiële injectie waar je zelf honderd procent eigenaar bent, of ga je partneren? Door verantwoording af te leggen aan iemand, bijvoorbeeld een investeerder, ben je vaak serieuzer met je business bezig en heb je meer kans op succes.”

4. Make the move
“Zorg dat je het thuis goed geregeld hebt, dat je een goede basis hebt om je volledig te kunnen richten op je onderneming. Wat houdt je nog tegen? Zet een startdatum in je agenda, dien je ontslag in en gá ervoor.”