Tegengeluid: honderd bekende Franse vrouwen spreken zich uit tegen #MeToo

tegengeluid #metoo

Er is veel gebeurd sinds de hashtag #MeToo drie maanden geleden in het leven werd geroepen. Tijdens de indrukwekkende speech van Oprah tijdens de uitreiking van de Golden Globes haalde de presentatrice de beweging nog groots aan. Maar er klinkt inmiddels ook tegengeluid uit Frankrijk.

#MeToo schiet zijn doel voorbij, zo vinden honderd bekende Franse vrouwen waaronder actrice Catherine Deneuve. Zij schreven een open brief in de krant Le Monde om hun ongenoegen te uiten over de beweging. De vrouwen – allen afkomstig uit de culturele-, wetenschappelijke- en mediawereld – vinden dat #MeToo is ontaard in een ‘vorm van feminisme die mannenhaat uitdrukt’.

Galant zijn vs. machogedrag

De vrouwen zijn niet tegen het bestaan van de hashtag en de bewustwording an sich. Verkrachting kan immers niet door de beugel. ‘Maar vrouwen op een opdringerige of onhandige manier proberen te versieren is geen misdrijf, en galant zijn is geen mannelijk machogedrag,’ zo schrijven ze.

Een knie aanraken

Inmiddels heeft de #MeToo-beweging zich volgens de vrouwelijke bekendheden zo ver ontwikkeld dat mannen publiekelijk bestempeld worden als seksuele misdadigers, zonder dat zij de kans te krijgen om zich te verdedigen. Sommigen van hen hebben slechts ‘een knie aangeraakt of berichtjes met een seksuele connotatie gestuurd naar een vrouw bij wie de aantrekkingskracht niet wederzijds was’, met strafrechtelijke veroordeling of ontslag als gevolg.

Afkeer van seksualiteit

De ondergetekenden vinden dat de #MeToo-beweging steeds meer begint te lijken op mannenhaat en afkeer van seksualiteit. ‘Wij denken dat de vrijheid om nee te zeggen tegen een voorstel niet kan zonder de vrijheid om lastig te vallen. En we vinden dat je op die vrijheid om lastig te vallen op een andere manier moet kunnen reageren dan door je op te sluiten in de rol van prooi.’

Kritiek

Op Twitter wordt het statement de vrouwen niet in dank afgenomen. Zo wordt Deneuve ‘hersenloos’ en ‘idioot’ genoemd. Toch zijn anderen juist blij met het tegengeluid, omdat deze vrouwen ‘eindelijk durven te zeggen wat veel anderen denken’.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Le Monde, De Standaard | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.