Cocktailkoningin Tess Posthumus: ‘In Nederland heerst geen cocktailcultuur’

tess posthumus

Een cocktail is méér dan wat drankjes bij elkaar gooien en hopen dat het lekker smaakt. Daar weet Tess Posthumus (27) alles van. Ze mag zichzelf de beste bartender van Nederland noemen en werd vorig jaar in Kaapstad uitgeroepen tot World’s Best Female Bartender. In de VIVA van deze week vind je alvast vier mixrecepten uit haar nieuwe boek ‘Cocktails met Tess’. Wij spraken de cocktailkoningin over haar uit de hand gelopen hobby en vroegen haar naar de ultieme cocktailtips.

Door Katy Boer | Beeld Dana van Leeuwen

Cocktails à la Tess

“‘Cocktails met Tess’ is het eerste Nederlandse boek waarin de basis van cocktails maken wordt uitgelegd door iemand die er verstand van heeft. Er staan technieken in, welke ingrediënten noodzakelijk zijn en natuurlijk ook wat recepten. En ja, met dit boek kun je thuis écht heerlijke cocktails maken– ik leg alles duidelijk uit en gebruik geen gekke methodes.”

 

Voorplat Cocktails met Tess

De drie geboden

“Om goeie cocktails te kunnen maken, zijn er drie dingen die je moet onthouden. Ten eerste: gebruik altijd verse ingrediënten. Koop dus verse citroen en limoen, niet van die knijpflesjes uit de supermarkt. Ten tweede: gebruik altijd veel ijs. We hebben vaak de neiging om te denken dat ons drankje dan waterig wordt, en dus doen we er maar één of twee blokjes in. Maar het ijsblokje moet dan heel hard ‘werken’ om de vloeistof op zijn eigen temperatuur te krijgen en te houden – dus gaat ie smelten. Samen staan ijsblokjes sterk, dus kost het ze minder moeite om de temperatuur laag te houden. Hoe meer ijs, hoe minder smeltwater. Gooi dat glas dus maar vol. Tenslotte zou je altijd kwaliteitsproducten moeten gebruiken. Dat hoeft echt geen whisky van driehonderd euro te zijn, maar ook niet de goedkoopste.”

Cocktailcultuur

“In Nederland zijn we al een tijdje bewust met ons eten bezig. Waarom eet ik wat ik eet? En waar komt het vandaan? De bewustwording zien we langzaam ook terug bij wat we drinken. Want waarom staat er naast dat bord eten altijd een glas wijn of een biertje? In Nederland heerst nog niet echt een cocktailcultuur. Het is vaak: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat een cocktail ook gangbaar is, wil ik laten zien met mijn boek. Thuis cocktails maken geeft een extra dimensie aan gastvrijheid. Je kunt je gasten verwelkomen met een welkomstcocktail, of serveert er eentje bij het dessert.”

Drankje doen

“Cocktails maken is écht mijn uit de hand gelopen hobby. Ik heb naast mijn studie altijd in de horeca gewerkt en kwam uiteindelijk ook bij een cocktailbar te werken. Ik bleek er aanleg voor te hebben. Het is voor mij hetzelfde als wat koken voor anderen is: je bent bezig met smaak en laat mensen genieten. Alleen staat een chef-kok in de keuken en kan ik als bartender de mensen echt zíen genieten. Ik drink zelf graag cocktails en zeker als er een nieuwe bar geopend is, ga ik even een kijkje nemen. Even zien wat er gaande is en genieten van een drankje. Dat kan ook gerust een mooi glas wijn of een ijskoud biertje zijn, zodat ik in mijn hoofd niet de hele tijd met mijn werk bezig ben.”

In VIVA26 vind je vier eenvoudige cocktailrecepten van Tess. Het blad ligt vanaf woensdag in de winkel of kun je hier online bestellen. Je kunt de recepten ook bekijken op Blendle.