Teun Luijkx: ‘Ik denk veel na’

geen

Acteur Teun Luijkx (26) groeide op in een Brabants dorpje, maar leeft nu in Amsterdam. We kennen Teun als Adam in de serie A’dam en E.V.A. Ook is hij nu te zien in de film &Me als de verwarde en mysterieuze Richard.

Hoofd leegmaken
Teun speelt kwetsbare en verwarde personages vol overtuiging. Hij herkent zichzelf wel eens in die rollen. “Ik ben iemand die die veel nadenkt en ik raak wel eens verstrikt in mijn eigen gedachtes. Daarom moet ik geregeld dingen met mijn handen doen om uit mijn hoofd te komen. Ik schilder graag. Dan moet je wel alle gedachten uitschakelen, gewoon beginnen en jezelf verrassen. Ik kook ook graag, geconcentreerd een ui snijden maakt me kalm.”

Maar er zijn natuurlijk ook leuke dingen aan acteren, lacht Teun: “Mensen iets laten voelen. Vooral mensen ontroeren geeft een kick. Ja, dat is echt het mooiste wat er is. De reden dat ik niet de hele dag timmer of kook.”

Verheffend
Teun probeert als acteur ook wat toe te voegen aan deze wereld. “Een goede dramaserie als A’dam en E.V.A probeert de wereld wat mooier te maken. Een serie over de verbondenheid van mensen in een grote stad is toch echt meer verheffend dan Oh Oh Cherso. En ja, ik weet, er zijn veel mensen die er graag naar kijken, maar dat is misschien ook omdat ze nooit een mooie film zien of een goed boek lezen. Je kunt mensen ook dom houden door ze te overladen met troep. Ik vind dat een Bobo’s in de Bush afbreuk doet aan deze wereld. Of dit nu arrogant klinkt of niet.”

Stoomcursus
Door het acteren is Teun als persoon erg veranderd. “Ik ontdekte op de toneelschool allemaal dingen waar ik nog nooit over had nagedacht. Ik kreeg een stoomcursus over het leven. Over angsten. Over diepste verlangens. Doodeng was het. Het leven was opgehouden gewoon z’n gangetje te gaan. Ik lag het eerste jaar toneelschool vaak totaal ontheemd in mijn bed in Maastricht. Mijn vrienden in Brabant snapten niet wat ik nou aan het doen was, ik zelf ook niet altijd. Ik was mijn ouders en vrienden echt een paar jaar een soort van kwijt.”

Rijk leven
“Toch ben ik blij dat ik heb doorgezet met wroeten in dat hoofd. Ik doe nu meer moeite, neem niet langer genoegen met wat er al is. Ik geloof ook dat ik door weg te gaan dichter bij mijn ouders sta dan ooit tevoren. En ik heb een groep nieuwe vrienden met wie ik emotioneel echt tot het gaatje ben gegaan. Die kennen me echt door en door. Ik heb een voller leven gekregen. Niet altijd makkelijker, zeker niet, maar wel rijker.”

Lees het volledige interview in Viva 13 die vanaf woensdag 20 maart in de winkels ligt.