Thuiswerken het nieuwe normaal: ‘Vijf dagen op kantoor niet langer de norm’

hybride werken

Het kabinet raadt aan ook na 1 september zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus. Dat betekent dat voor de rest van het jaar ‘hybride’ werken onderdeel wordt van het nieuwe normaal: gedeeltelijk thuis en op kantoor werken. Waarbij waarschijnlijk je meer thuis aan het werk bent, dan op kantoor.

Om die reden zijn veel grote bedrijven bezig met het aanpassen van hun werkomgeving voor werken op anderhalve meter afstand. “Qua bedrijvigheid gebeurt er al wat meer dan enkele weken geleden, maar zoals het was tot aan maart wordt het voorlopig niet”, zegt een woordvoerder van adviesorganisatie KPMG.

Hybride werken

Na bijna een half jaar is iedereen behoorlijk gewend aan de nieuwe situatie. Waar werkgevers en werknemers eerst nog moesten wennen aan het thuiswerken, is er nu bij veel bedrijven sprake van een geoliede machine en een effectieve samenwerking. Volgens een woordvoerder van Unilever zal “thuiswerken ook naar de toekomst toe onderdeel blijven van een ‘normale werkweek'”.

Thuiswerken

En dat is goed nieuws voor de meeste thuiswerkers. Uit het rapport Thuiswerken en de Coronacrisis blijkt dat tussen de 55 en 70 procent van de thuiswerkers zegt dat het thuiswerken hen bevalt. Bovendien verwacht ongeveer 40 tot 60 procent dat vaker thuiswerken erin blijft, ook als de coronacrisis voorbij is.

Voldoende productief

De meeste thuiswerkers ervaren thuiswerken niet alleen positief, maar zij voelen zich ook voldoende productief bij het thuiswerken (55-70%). Volgens verschillende studies is deze productiviteit tussen eind maart en juli gestegen. Ook is men vaak positief over de thuiswerkfaciliteiten (60-70%) en over de ondersteuning van de werkgever (50-60%).

Kantoren ingericht op hernieuwde bezetting

Wel erkent bijvoorbeeld een Unilever dat sommige mensen er behoefte aan hebben elkaar van tijd tot tijd te zien. De kantoren van het bedrijf zijn hier inmiddels op ingericht. Ook ING is druk bezig geweest met aanpassingen. Daar werd vorige week de laatste testweek voor het opschalen van de bezetting op kantoor afgerond. Dat begon op 3 augustus op zes testlocaties met gemiddeld 15 procent van de bezetting op hoofdkantoren.

Afgelopen week werd dat opgebouwd naar 30 procent. “We volgen uiteraard de richtlijnen van de lokale overheid, in Nederland dus het RIVM. De uitkomsten van deze proef nemen we mee in plannen over hoe we in de toekomst op kantoor kunnen werken. Het is nu nog te vroeg om daarop verder vooruit te lopen”, zegt een ING-woordvoerder.

‘Wat gebeurt er met het vastgoed?’

Toch zal het hybride werken ook van invloed zijn op de vastgoedwereld. Wat gebeurt er met kantoorpanden en andere gebouwen die kampen met een lage bezettingsgraad? Eerder in augustus bleek uit de jaarlijkse CEO Outlook 2020 van KPMG dat zo’n 70 procent van de topmensen in het bedrijfsleven verwacht op korte termijn de huidige kantoorruimte te zullen inkrimpen.

Mogen we in dat geval voor een hoop nieuwe (betaalbare) appartementen stemmen?

LEES OOK:

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.