Tibor Lukács: ‘Ik vroeg Hadewych 
ten huwelijk in smoking, 
op een wit paard’

tibor lukacs

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week bestellen we een biertje bij acteur 
Tibor Lukács (38), die de knappe kroegbaas Sven speelt in de nieuwe romantische komedie ‘Hartenstrijd’.

Tekst Elle Smolders | Beeld Anke van der Meer

Ondanks grote rollen moest ik je naam wel even googelen. Hoe komt dat?

“Ik heb geen idee. In ‘Hartenstrijd’ speel ik naast Jennifer Hoffman, Georgina 
Verbaan, Eva van de Wijdeven; allemaal bekende namen. Tijdens het draaien 
wilden heel veel mensen met hen op de foto. Daarna gingen ze dan ‘ook maar’ met mij op de foto. Ze hadden geen idee wie ik was, haha. Hadewych, mijn vrouw, is ook een stuk bekender dan ik. Die wordt echt herkend op straat. Ik heb dat eigenlijk nooit.”

Denk je dan niet: hé, hallo! Ik ben er ook!

“Haha, nee. Ik vind het juist wel lekker. Écht bekend zijn lijkt me niet zo prettig. Maar naar de sauna gaan doen Hadewych en ik niet meer. Wel jammer…”

Waar heb je Hadewych ontmoet?

“Ik liep stage bij een toneelgezelschap waarbij zij ook speelde. Zes jaar later – mijn relatie van tien jaar was net uit – kwamen we elkaar weer tegen in de stad en zijn we naar een feestje gegaan. Dat was leuk, maar verder niets. Ik had na dat feest zelfs nog een halve onenightstand met een ander. Wat later gingen we met een groep mensen naar een groot vakantiehuis in Frankrijk. Hadewych was daar ook bij en daar is het begonnen. Toch heeft het nog driekwart jaar geduurd voor het echt ‘aan’ was. Een jaar na die zomer zei ik: ‘Nu moet het wel een kant op gaan’.”

Waarom duurde dat zo lang?

“We kwamen allebei uit een relatie en hadden geen haast. We fladderden een jaar lang een beetje om elkaar heen, elke zondag aten we samen. Ik ben achteraf heel blij dat het zo is gegaan. Het was 
niet pats-boem-knal en dat je daarna van een roze wolk af dendert, het begon als een vriendschap die steeds groter werd. Daardoor was onze band, tóén we eenmaal iets kregen, veel sterker. En nu 
heeft dat de grootte van iets wat ik nog niet eerder met iemand heb gehad. Vier jaar geleden zijn we getrouwd.”

Hoe heb je haar gevraagd?

“In smoking, op een wit paard.”

Niet!

“Serieus. Ik heb haar ontvoerd naar een hotel op de Veluwe. Daar stond een wit paard voor me klaar, waarop ik een dag eerder al even had proefgereden. Toen bleek overigens ook dat ik helemaal niet kán paardrijden, dus uiteindelijk moest er een vrouw meelopen om dat paard onder controle te houden. Ik had ook een fotograaf geregeld die in de bosjes lag en een vrouw die met champagne zou komen. Dus eenmaal op onze hotelkamer ben 
ik met een smoesje naar buiten gelopen, op dat paard geklommen en heb ik Hadewych gebeld. ‘Kom je even naar buiten?’ Ze moest zo hard huilen dat ze niets van mijn speech heeft meegekregen.”

Ben je zo romantisch?

“Ik probeer het. Toen onze badkamer net was verbouwd, heb ik ’m versierd met kaarsjes en het bad laten vollopen om 
Hadewych te verrassen. Eenmaal in bad, knalde ál het water uit de voegen. In plaats van een badsessie hebben we de hele nacht lopen dweilen samen. Ook romantisch. 
Zoals ik al zei: ik doe mijn best.”


Het hele interview met Tibor lees je in VIVA 44. Het blad ligt nu in de winkel of kan je hier online bestellen. Je kan het interview ook online lezen via Blendle.

VIVA was vorige week aanwezig bij de première van ‘Hartenstrijd’, waarin Tibor de hoofdrol speelt.