Tien feiten over vrouwen en geld

geen

Zijn wij vrouwen echt zo onafhankelijk als we denken? Nee hoor. In financieel opzicht kunnen de meeste vrouwen niet zonder man. 10 schokkende feiten.

1. Financieel kwetsbaar
3 op de 4 Nederlandse vrouwen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het inkomen van een ander. Meestal is dat de partner. Dit maakt vrouwen financieel kwetsbaar.

2. Welkom in de jaren ‘60
De meeste Nederlandse vrouwen vinden dat getrouwde en samenwonende vrouwen financieel zelfstandig moeten zijn. Gelukkig maar. Maar… voor mannen hoeft dat minder.

3. Dag partner, dag geld!
Hoe reëel is het dat je ooit zonder dat riante inkomen van je partner komt te zitten? Dat weten we best: 1 op de 3 huwelijken gaat stuk. Weg partner, weg financiële zekerheid.

4. Uit elkaar? 23% minder inkomen
De Nederlandse vrouw gaat er na een scheiding gemiddeld 23% op achteruit. Mannen gaan er – wrang genoeg – juist op vóóruit: met 7%.

5. Alimentatie is niet genoeg
Partneralimentatie – als je dat krijgt – duurt in de meeste gevallen niet tot in de eeuwigheid. Je zult financiële offers moeten brengen.

6. Eén inkomen en een beetje
Mannen én vrouwen vinden dat moeders beter parttime kunnen werken dan vaders. Dag flitsende carrière, dag flitsend eigen inkomen (en flitsend pensioen).

7. Minder inkomen, minder pensioen
Vrouwen bouwen minder pensioen op. Ze job hoppen vaker, werken minder uren en verdienen minder. Een klein pensioentje plus AOW is te weinig om zorgeloos oud te worden.

8. Wie regelt de geldzaken?
Mannen hebben de neiging om geldzaken naar zich toe te trekken, zeker als het gaat om complexere financiële producten, zoals de hypotheek en het pensioen.

9. Niet slim genoeg?
1 op de 6 vrouwen vindt dat mannen ‘beter’ zijn in geldzaken. Deze vrouwen onderschatten zichzelf.

10. Wórd slim!
57% van de Nederlanders vraagt nooit informatie of advies over geldzaken aan familie, vrienden of kennissen. Niet slim. Er zijn bovendien talloze leuke cursussen voor vrouwen, zoals  de gratis online cursus Slim met geld en de training Regel ’t.

Hoe meer kennis over geld, hoe meer grip je erop hebt. Zorg goed voor jezelf, ook in financiële zin. ’t Is jouw geld én jouw leven.