Trouwen in het buitenland: laat je je gasten zelf betalen?

trouwen in het buitenland

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: trouwen in het buitenland.

Forummer elonie87 en haar vriend willen graag in Barcelona in het huwelijksbootje stappen. Om de kosten binnen de perken te houden, laten zij de gasten hun eigen vliegticket betalen. De rest van de kosten financiert het stel wel. Goed idee of egoïstisch?

  • Laluna2015: “Natuurlijk moet je gewoon alles betalen voor de gasten. Zo halfbakken als zij hun eigen ticket moeten betalen omdat jullie zonodig in het buitenland willen trouwen.”
  • Girlybraiding: “Ik denk dat je het prima kan vragen, daarbij wel in gedachte houdende dat sommige mensen dit niet kunnen of willen betalen, en daardoor je bruiloft missen.”
  • viva1966: “Ik zou het eerder raar vinden als het vliegticket voor mij betaald zou worden. Gezien het beperkte aantal gasten lijkt het me dat dit mensen zijn die heel dicht bij jullie staan, dus dan zou de prijs van zo’n vliegticket geen probleem moeten zijn. Je zou het hoogstens kunnen betalen voor een enkeling die het geld écht niet heeft.”
  • minnimouse: “Jij besluit te trouwen in het buitenland. Je zegt wel makkelijk dat iemand een jaar van tevoren kan gaan sparen, maar jij kunt ook nu beginnen om die extra kosten bij elkaar te krijgen. Ik ken mensen, hoe goed bevriend ook, die zo’n ticket niet in een jaar bij elkaar gespaard krijgen. Verwacht je ook nog cadeaus van de gasten of is hun aanwezigheid het cadeau?”
  • Mrs-P: “Als ik je gast was, zou ik niet naar je bruiloft komen.”
  • Nymeria: “Ik ben niet zo enorme fan van bruiloften die puur voor de leuk in het buitenland zijn. Maar als de accommodatie betaald wordt en alles geregeld is, dan zou ik het niet zo bezwaarlijk vinden om mijn ticket zelf te betalen. Maar ik zou dan waarschijnlijk alleen moet komen, omdat mijn man een weekend voor de kinderen moet zorgen, waardoor het toch best wel een gedoe is. Maar voor een goede vriendin heb ik dat over.”
  • Hayek: “Ik zou het netjes vinden om, als jullie de tickets niet voor de gasten betalen, nadrukkelijk op de kaart te vermelden dat jullie niet op cadeaus rekenen omdat de gasten zelf hun ticket moeten betalen.”
  • matroesjka_: “Ik zou dat denk ik niet heel snel doen. Niet eens omdat ik het te duur vind, maar meer omdat ik mijn geld en vakantiedagen maar één keer kan opmaken. Ik zou het alleen doen voor heel goede vrienden en als ik de bestemming oprecht leuk vind en kan combineren met een vakantie.”
  • redbulletje: “Lijkt me wel een voordeel dat gasten hun aanhang thuislaten bij trouwen in het buitenland.”
  • dignity: “Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom dit soort dingen per se in het buitenland moet, zodat je je gasten enorm op kosten of logistieke issues jaagt. Waarom zou zo’n concept niet gewoon in Nederland kunnen? Dan hou je het kostenplaatje tenminste écht beperkt en maak je het voor je gasten ook een stuk overzichtelijker.”

Beeld: iStock

Romantisch: deze man vraagt zich vriendin ten huwelijk tijdens een Coldplay concert.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.