Universele zwakte

Ik geef het toe: bij vlagen ben ik overdreven sentimenteel. Sinds twee weken kijk ik geregeld naar een nest krioelende kittens op een webcam.

Discutabel
Het klinkt behoorlijk tuttig – naar poesjes kijken op een webcam, of eigenlijk behoorlijk discutabel nu ik het zo opschrijf, maar feit blijft: de Ripley’s Kittens hebben me niet meer losgelaten sinds ik ze bij toeval ontdekte.

Het begon met een flauwe grap van een vriend op Facebook. Hij beschuldigde me van rammelende eierstokken. Ik? Rammelende eierstokken? Nee hoor, nooit iets van gemerkt.

Er gebeurde iets vreemds
Om zijn gelijk te bewijzen, stuurde hij me deze link.

Ik was van plan even te kijken, het scherm weg te klikken en door te gaan met onze chat op Facebook, maar toen gebeurde er iets vreemds… Ik bleef kijken.

‘Aaaaah’
Het ene katje maakte een gek sprongetje. Ik lachte. Het andere katje vloog zo snel door het scherm, dat de camera hem niet bij kon houden. Ik lachte opnieuw. Een derde krioelde tegen de moederpoes aan en zij begon hem te wassen. Tot mijn ontsteltenis hoorde ik een ‘aaaaah’ uit mijn mond komen.

Na een uur ontwaakte ik uit een diepe, meditatieve toestand. Ik had een uur lang naar jonge kittens zitten staren en de kamer was donker geworden. What the …. ?

Belachelijk pathetisch
Natuurlijk wist ik wel dat jonge poesjes lief en doddig zijn – we hebben zelf een kat – maar om daar nu urenlang naar te gaan zitten kijken? Nee, zó belachelijk pathetisch ben ik nu ook weer niet.

Zou die vriend dan toch gelijk hebben met zijn snedige opmerking? Zijn het mijn rammelende eierstokken die me in een donkere kamer naar een hoop over elkaar heen buitelende kittens doen staren? Is het mijn biologische klok die ‘aaaaaw’ roept?

Verslavend
Als ik het chatscherm op Facebook opnieuw open, zie ik dat mijn vriend nog één laatste boodschap heeft getypt: ‘Waarschuwing! Ik ben hier stiekem al een paar weken verslaafd aan!’

Opgelucht staar ik de rest van de avond naar het scherm van mijn computer. Meer dan tweeduizend mannen, vrouwen en kinderen van over de hele wereld kijken met me mee.

Mijn rammelende eierstokken zijn het niet. Ripley’s Kittens blijken een universele zwakte.

Foto: jerrroen