Dit verdienen Nederlandse acteurs écht

Het is belangrijk om een leuke baan te hebben.  Maar zeg nu zelf: het is ook prettig als het een beetje schuift. Mocht het je droom zijn om actrice te worden, ga dan vooral naar Amerika. Daar zijn de salarissen zeer royaal. We verklappen: in ons kikkerlandje staat het er een stuk kariger voor.

Foto RTL

In Amerika klappen acteurs nog weleens uit de school over wat ze verdienen, wij down-to-earth Nederlanders doen daar wat geheimzinniger over. Tegen de media willen acteurs dan ook zelden een bedrag noemen. Gelukkig hebben we toch wat juicy informatie verzameld.

Acteurs verdienen gemiddeld zo’n € 36.000 bruto per jaar, zo onderzocht ACT Monitor. Dit is hetzelfde als Jan Modaal. Maar verdienen de Nina’s en Carmens in deze wereld echt niet meer? Nee dus, zo blijkt.

Schnabbelen maar

Beginnende soapacteurs verdienen een eurootje of € 30.000 bruto per jaar, nog iets onder het gemiddelde.  Met hier en daar wat schnabbels erbij is het genoeg om twee keer per jaar richting een zonnig oord te vertrekken, maar het is geen bedrag waar je mond van openvalt. De bekende soapies zoals Katja Schuurman kunnen een luxere vakantie op hun verlanglijstje zetten: hun salaris is tweemaal zo hoog.

Dik de helft,  zestig procent van de acteurs, is dan ook ontevreden over hun salaris. Loek Peters liet eerder weten niet bepaald happy te zijn met zijn salaris. In 2015 vertelde hij aan Weekend: “Acteurs in Nederland worden als mensen gezien die even een dagje komen draaien, alles zo snel mogelijk. Maar het is een vak dat energie en vakmanschap vraagt. Als je de rekening uiteindelijk niet meer kunt betalen moet je keuzes maken,” zo vertelt hij. Volgens Loek zijn er weinig acteurs die van acteren rijk worden, in tegenstelling tot mensen met andere functies bij de NPO. Zo verdient ex-soapie Jan Kooijman als presentator van BNN een stuk beter dan bij GTST: zo’n € 179.000.

Is acteren je passie? Dan is er ook nog goed nieuws: de vraag naar acteurs in de entertainmentindustrie neemt toe.  En als je eenmaal een naam hebt…