Verhuizen naar een warm land: maakt dat je echt gelukkiger?

tropisch eiland

Strand, palmbomen en elke dag een strakblauwe lucht. Nu de temperatuur in Nederland rond het vriespunt ligt, zwijmelen we allemaal weleens over een leven op een tropisch eiland. Maar maakt emigreren naar een zonnig oord ons echt gelukkiger?

Hoe hard we het ook roepen: gelukkiger worden we niet van wonen in een warm land. Dat schrijft de Zwitserse filosoof en schrijver Rolf Dobelli in zijn nieuwe boek De kunst van goed leven. Zelf is hij vanuit Zwitserland verhuisd naar het zonovergoten Miami Beach. Of hij dat hem gelukkiger maakte? 0,0. Na tien jaar is hij zelfs weer terugverhuisd.

Focu-wattes?

Maar waarom roepen mensen dan toch zo vaak dat ze Nederland willen ontvluchten? Volgens Dobelli heeft het alles te maken met de zogenoemde focusseringsillusie: niets in het leven is zo belangrijk als je denkt op het moment dat je erover nadenkt. Dus hoe meer je je ergens op focust – in dit geval het weer – hoe meer waarde je eraan hecht. Door de focusseringsillusie ben je geneigd het effect van de kou op je leven te overschatten. Je vergeet daarbij dat je in een zonnig land ook gewoon naar je werk gaat, boodschappen doet, in de file staat, je bed moet opmaken, oftewel: een normaal leven leeft. We vinden het alleen moeilijk om situaties vanuit zo’n breed perspectief bekijken.

Materieel bezit

Hetzelfde geldt voor andere facetten in het leven, zoals een carrièreswitch of een nieuw kapsel. Ook op materieel bezit is de focusseringsillusie van toepassing. Want wordt je leven écht beter als je die nieuwe laptop aanschaft? Waarschijnlijk niet.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Psychologie Magazine | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.