Verplichte verjaardagen

Eén keer in het jaar sloven we ons uit om onze vrienden en familie te laten meegenieten van onze verjaardag. Ik vind het zo jammer dat verjaardagen steeds vaker als een verplichting worden gezien.

Gemakzucht
Vrienden duwen elkaar 10 euro in de handen, zonder kaart en niet eens een enveloppe. Laatst hoorde ik zelfs dat iemand aan de jarige Job vroeg of zij kon wisselen. Logisch dat het als een verplichting wordt gezien en dat mensen het gevoel hebben dat ze geld doorgeven wat uiteindelijk niets oplevert. Juist een (klein) persoonlijk presentje of een lieve boodschap op de kaart laten zien dat jij er bent voor de feestneus en dat je je vereerd voelt dat je uitgenodigd bent om dit met haar te vieren.

Liever niets dan iets
Zelf heb ik er ook een hekel aan als ik drie verjaardagen in één weekend heb, ik heb altijd last van verjaardagstress. Maar uiteindelijk kan ik me weinig verjaardagen herinneren waar ik me niet heb vermaakt. Ik ben van het laatste minutenwerk. Als ik zelf jarig ben met de voorbereiding, en bij iemand anders met het kopen van een cadeau. Echter zal ik nooit álleen geld bij iemand in zijn handen duwen. Ik voel me namelijk meer vereerd als iemand de moeite heeft genomen om naar mijn verjaardag te komen, dan dat iemand 10 euro voor een paar uur op mijn feest over heeft.

Hoezo verplichting?
Mijn vriendinnen en ik hebben dit probleem opgelost door elke verjaardag 20 euro in een potje te stoppen en na een jaar plannen we een weekend weg om onze verjaardagen uitgebreid te vieren. De jaren ouder worden dus zeker niet vergeten, en ik kan me geen beter cadeau bedenken dan een weekend met vrienden doorbrengen.

Omdat er zoveel verjaardagen zijn, wordt het vaak als een beperking van je weekend gezien. Maar deze momenten met vrienden en familie moet je koesteren. Wat nou verplichting!

© Foto: iStockphoto