Het verrassende voordeel van het hebben van een vervelende baas

vervelende baas

Heb jij een baas die zich niet zo sympathiek opstelt? Of beter gezegd, heb jij een baas die zich plots kan ontpoppen als een ware tiran, die schreeuwt en scheldt en zelden (lees: nooit) complimenten geeft? Daar zit je dan mooi mee opgescheept… Toch is er één verrassend voordeel van het hebben van een vervelende baas.

Een vervelende baas verhoogt je geluk

Met buikpijn achter je bureau zitten, met knikkende knieën bij het koffiezetapparaat staan en met een opgelucht hart naar huis gaan. Een vervelende baas om je heen hebben is nou niet echt een pretje. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat een vervelende baas je geluk kan verhogen. Mits je je frustraties de goede kant op leidt.

Actieplan

Dat zit zo: een vervelende baas kan juist dé motiverende factor zijn voor mensen om positieve veranderingen door te voeren. Voor het onderzoek zijn 500 mensen in verschillende landen en in verschillende werkvelden geïnterviewd. Hierbij werd gekeken naar drie verschillende standaarden: emotionele uitputting, waargenomen supervisor ondersteuning en algemeen geluk. De ondervraagden die zo min mogelijk support van hun baas waarnamen, bleken het meest geneigd om met een ‘actieplan’ te komen. Ook bleken zij pro-actief in het vragen van advies en ondersteuning bij anderen. Dat zijn stuk voor stuk acties die bijdragen aan algemeen geluk.

Dus als jouw baas je naar beneden haalt, zorg dan dat je deze negatieve energie ombuigt in positieve energie om iets beters zoeken.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron RealSimple | Beeld iStock

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.