VIDEO: Carpool College: Cynthia Schultz in gesprek met Marloes Voermans

Zet twee inspirerende vrouwen bij elkaar in de auto en het is een gegarandeerde match. Deze keer geeft blogger Cynthia Schultz (26) een lift aan VIVA400-vrouw Marloes Voermans (30), managing director van venture capitalist Clever Clover.

Druk kletsend stappen carrièrevrouwen Cynthia en Marloes op een warme herfstdag in Amsterdam uit de Renault Twingo waarmee ze net door de stad hebben getoerd. Hun doel: netwerktips uitwisselen, want de twee vrouwen werken ieder in een totaal ander segment. Cynthia heeft veel contacten in de socialmedia- en bloggerswereld, de mensen uit het netwerk van Marloes werken vooral bij traditionele bedrijven. Met Clever Clover financiert Marloes samen met een zakenpartner sinds vijf jaar startende bedrijven in traditionele sectoren. “We zagen dat de meeste venture capitals (ondernemingen die investeren in bedrijven die hoge risico’s lopen, red.) gericht waren op nieuwe technologie, de traditionele sector werd compleet genegeerd. Daarin zagen wij een gat inde markt. In het begin deden mensen nogal lacherig over ons idee om juist die bedrijven te steunen. Ze waren sceptisch, want ‘technologie is toch de toekomst’. Maar achteraf blijkt dat wij goed gegokt
hebben, veel venture capitals vissen nu in dezelfde vijver.”

Sommige belangrijke mensen heb ik gewoon in de trein ontmoet

In real life

Netwerken is volgens Marloes de sleutel tot succes. “Events zijn de uitgelezen kans om jezelf en je organisatie te presenteren. Jij bent toch het visitekaartje van je bedrijf.” Het liefst netwerkt ze in real life. “Ik gebruik wel socialmediatools, maar dat is meer als follow-up of om met mensen in contact te blijven.” Hoe dat netwerken dan moet? De locatie maakt voor Marloes niet uit; elk gesprek biedt een kans. “Sommige belangrijke mensen uit mijn netwerk heb ik in de trein of op Schiphol ontmoet, helemaal niet met het idee om daar iets uit te halen. Voor je het weet, heb je gesprekken over je werk en ontdek je waarmee je elkaar kunt helpen. Netwerken kan overal. Je moet er alleen voor openstaan.”

Even slikken

Marloes kent als expert inmiddels de beste netwerktactieken. “Ik heb geleerd dat je bereid moet zijn om verschillende petten op te hebben. Niet iedereen heeft dezelfde passies, het is belangrijk dat je ook gesprekken kunt voeren over dingen die jou minder interesseren. Durf ook open te staan voor andere meningen. Ook al denkt iemand over een onderwerp totaal anders dan jij, toch kan hij of zij bruikbaar zijn voor je organisatie.” Zelfs bij een pro als Marloes gaat netwerken niet altijd van een leien dakje. “Laten we eerlijk zijn: ik heb ook weleens m’n dag niet. Maar door me bewust te zijn van mijn eigen gedrag en soms een opmerking in te slikken, voorkom ik dat ik verkeerd reageer en er iets uitfloep waarvan ik later denk: o nee.”

Succesles

Cynthia Schultz is oprichter van de blog MissLipgloss. Welke les heeft zij van Marloes geleerd? “Ik kan veel van haar opsteken, want zelf ben ik niet zo’n netwerker. Meestal heb ik de neiging om in een ‘zakelijke stand’ te schieten. Marloes zegt dat het juist belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven. En een beetje zelfspot is niet verkeerd. Als het gesprek een keer vastloopt, moet je dat gewoon benoemen of er een grapje over maken. Dat maakt het een stuk luchtiger.”

ambitietest

Welke Renault past bij jouw ambitie? Doe de ambitietest! Je maakt dan meteen kans op een heerlijk weekend weg naar Maastricht in jouw type Renault, inclusief € 500,- shoptegoed en verblijf in het Hampshire Designhotel! Ook maak je elke week kans op een tegoedbon van weekendjeweg.nl. Klik hier om de test te doen.