VIDEO: Carpool College: Sanny Verhoeven in gesprek met Anne van Veen

Zet twee inspirerende vrouwen bij elkaar in de auto en het is een gegarandeerde match. Deze keer geeft blogger Sanny Verhoeven (30) een lift aan actrice, kleinkunstenaar en VIVA400-vrouw Anne van Veen (33).

Tekst Jessica Sindelka | Beeld Melanie Marsman

“O nee toch, worden er ook foto’s gemaakt? Als ik dat had geweten, had ik wel wat make-up op gedaan,” verontschuldigt Anne zich als ze zich voorstelt. Vrolijk stapt ze samen met blogger Sanny uit een Renault Captur, waarmee de twee op pad zijn geweest voor dit VIVA400 Carpool College. Onderweg van Amsterdam naar Utrecht hebben ze carrièretips uitgewisseld. Bijvoorbeeld over wat je moet doen als je een dag geen inspiratie hebt, maar tóch creatief moet zijn. Of hoe je ontdekt wat je wilt in je leven. We lopen van de auto naar de theaterschool De Berenkuil in Utrecht, waar Anne de laatste tijd veel te vinden was ter voorbereiding van haar nieuwe voorstelling ‘B O I’, een mix tussen pop, theater en toneel die op 23 oktober in première ging. Eerder was ze al te zien in drie liedjesprogramma’s en bracht ze twee cd’s uit. Vorig jaar verscheen bovendien haar debuutroman ‘Wie ik aan het zijn was’.

Dochter van

Anne is niet de eerste in haar familie die ervoor kiest om op de planken te staan. Vader (Herman van Veen), moeder (Marlous Fluitsma) en halfzus (Babette van Veen) zitten ook in het vak. “Ik ben ermee opgegroeid. Het zit als het ware in onze genen, denk ik, ik heb er het goede DNA voor,” vertelt Anne. “Maar ik moest wel even voelen dat dit ook mijn hartstocht is, dat het niet zomaar logisch was dat ik dit ging doen. Dat ontdekte ik gelukkig al gauw. Het had mijn vader niets uitgemaakt als ik iets anders was gaan doen, maar het is natuurlijk heel mooi dat we ervaringen kunnen uitwisselen en naar elkaars shows kunnen komen kijken.”

Ik verdien op andere manieren bij, zodat ik dit werk niet hoef te stoppen

Bijklussen

Je brood kunnen verdienen met theaterwerk is niet voor veel mensen weggelegd. Ook Anne lukt het nog niet om ervan rond te komen. Maar dat houdt haar niet tegen. “Dit werk is voor mij heel belangrijk. Ik probeer op andere manieren bij te verdienen, zodat ik niet hoef te stoppen met theater. Zo ben ik stemactrice, en ik heb een boek geschreven. Daarnaast moet ik toegeven dat ik blij ben dat mijn vrouw een vaste baan heeft. Zij ondersteunt mij.”

Shaky toekomst

Toch heeft Anne ook weleens twijfels. “Dan is het vertrouwen even weg. Gelukkig besef ik dan altijd snel dat ik nergens anders gelukkiger van zou worden. Ik ben blij dat de overtuiging om dit te doen nog steeds sterker is dan de angst. Ik wil niet stoppen omdat ik bang ben voor de onzekerheid van dit vak. Die angst hoort erbij en dat is ook goed. Die houdt je scherp.”

Succesles

Sanny Verhoeven (30) werkt al elf jaar als presentatrice en blogt sinds drie jaar op sannyzoektgeluk.nl. Wat heeft zij geleerd van Anne? “Anne en ik hebben allebei een creatief beroep, waarbij het belangrijk is dat je constant inspiratie hebt. Ze gaf me
een heel goeie tip tijdens de rit voor als je totaal out of new ideas bent: doe even helemaal niks. Dus ook niet gaan zitten netflixen, maar gewoon écht even niets doen. Je vervelen. Daar komt vaak nieuwe inspiratie uit voort. Ook gaf Anne een wijze les over het ontdekken van jezelf. We zijn vaak op zoek naar antwoorden op vragen als: waar ligt m’n passie? Of: wie ben ik? Maar vaak leidt je eigen nieuwsgierigheid daar vanzelf naartoe. Dus volg die om je passie te vinden.”

ambitietest

Welk ambitietype ben jij? Kijk op Renault.nl/VIVA400 en maak kans op een weekend weg!