VIDEO: Carpool College: Yara Michels in gesprek met Tess Posthumus

Zet twee inspirerende vrouwen bij elkaar in de auto en het is een gegarandeerde match. Deze keer geeft blogger en YouTuber Yara Michels (27) een lift aan cocktailkoningin en VIVA400-vrouw Tess Posthumus (27).

Tekst Katy Boer | Beeld Emma Peijnenburg

Yara en Tess kennen elkaar al jaren. Het is dus meteen vet gezellig als ze samen in de rode Renault Clio stappen. Na het ritje ontmoeten we Tess bij het hippe nieuwe hotel Morgan & Mees in Amsterdam-West, waar ze vertelt hoe het ooit allemaal begon tussen haar en de cocktails. “Het ging eigenlijk heel geleidelijk. Nadat ik een aantal cocktailwedstrijden in binnen- en buitenland had gewonnen, werd ik steeds vaker gevolgd en om advies gevraagd door andere bartenders. Dat heb ik doorgezet: ik werd actief op social media en plaatste bijvoorbeeld recepten op YouTube.” Dat werkte: Tess heeft inmiddels duizenden volgers.

Bartender met brains

Op de vraag of ze zichzelf als een merk ziet, antwoordt Tess volmondig ja. “Daar heb ik doelbewust voor gewerkt, omdat ik het bartenden als vak omhoog wil tillen. In andere delen van de wereld, zoals Azië, staan bartenders in even hoog aanzien als bijvoorbeeld chefs. Dat wil ik in Nederland ook. Maar hier wordt er vaak nog raar opgekeken als mensen erachter komen dat ik een universitaire opleiding heb gedaan en dit werk doe. Dat hoort blijkbaar niet.” Ook Tess’ ouders moesten er in het begin aan wennen. “Het feit dat ik nu in bladen sta, een boek en bartools uitbreng, heeft ze wel geholpen om wat ik doe serieuzer te nemen.”

Als je zelf je merk bent, heb je nooit vakantie

Merkwaardig

Een merk zijn heeft ook zo z’n nadelen, legt Tess uit. “Als iemand mij niet leuk vindt, gaan ze mijn merk ook niet leuk vinden.” En ziek zijn is ook een dingetje. “Dan is direct het hele bedrijf ziek, er is niemand die het kan overnemen. Ook wanneer ik aanvragen in het buitenland heb, is het soms lastig. In Nederland staat mijn werk dan even stil, omdat het ‘merk’ er niet is. Maar ja, ik kan mezelf niet klonen. Ik kan maar één ding tegelijk en maar op één plaats tegelijkertijd zijn.”

Persoonlijke mix

Tussen ‘Tess, het merk’ en ‘Tess, de persoon’ zit weinig verschil. Dat moet ook wel, vindt ze: “Anders hou je het niet vol. Het is heel verstandig om het dicht bij jezelf te houden, je persoonlijkheid moet terugkomen in je merk.” Al is haar werk haar passie, niemand kan 24/7 achter de bar staan. “Laat mij maar af en toe lekker chillen met Netflix aan, of op de bank hangen met mijn vriendin.”

Succesles

Yara Michels richtte chapterfriday.com op, een blog met stijl- en carrièretips. Wat neemt zij mee van het ritje met Tess? “We hebben het vooral gehad over hoe je zoekt naar een niche. Dat je ziet wat er binnen je markt of interessegebied nog niet gedaan wordt en hoe jij daar een bijzondere invulling aan kunt geven. Tess merkte dat er nog niet echt een cocktailcultuur was in Nederland – er was niet eens een Nederlands cocktailboek! – en heeft daar met haar stralende persoonlijkheid en kennis verandering in gebracht. Dat werkt omdat het vanuit enthousiasme en liefde voor het vak voortkomt, en omdat niemand dat hier nog op die manier deed. Superinspirerend!”

v50-v400-renault_site-clio02

Welk ambitietype ben jij? Kijk op Renault.nl/VIVA400 en maak kans op een weekend weg!