De vijf meest bizarre vragen… aan Marije Vogelzang

Zakenheld Marije Vogelzang (36) is ’s werelds eerste eating designer. Ze heeft ‘Proef’ opgericht, een uniek (restaurant)concept waar ze de basis legde voor bijzondere menu’s, eetconcepten en cateringactiviteiten. Inmiddels focust ze zich op het ontwerpwerk én is ze hoofd van de opleiding Food Non Food aan de Design Academie in Eindhoven. Welke tamelijk bizarre vragen worden haar het vaakst gesteld?

1. Maak je dan van die marsepeinen funcakes met een Barbie erop?
“In het begin dachten mensen heel letterlijk dat ik als eating designer dingen met eten aan het ‘ontwerpen’ of stylen was. Het is ook lastig uit te leggen natuurlijk, maar het gaat mij niet om styling van eten. Wat voor mij veel belangrijker is, is het verhaal achter het eten. Waar komt het vandaan? Waar gaat het naartoe?”

2. Als je eten ontwerpt, is het dan belangrijk dat het lekker is?
“Als ik iets met eten doe moet het áltijd lekker zijn uit respect voor de ingrediënten. Als het niet lekker is vind ik het verspilling.”

3. Je bent ontwerper, maar hé, doe je er nog iets naast?
“Deze vraag krijg ik gelukkig steeds minder, maar het is me vaak gesteld. Maar nee, ik kan er niets meer naast doen. In het begin deed ik er ook nog wel dingen naast, maar vanaf dat ik Proef ben begonnen is het aan de lopende band stormachtig druk geweest. En ik heb meer dan fulltime gewerkt om mijn beroepspraktijk op poten te zetten.”

4. We hebben een barbecue van de voetbalclub en 1,30 euro per persoon te besteden. Kun je daar wat leuks voor maken?
“Deze vraag komt regelmatig terug. Net als: ‘Kom je gratis spreken? Maak je een ontwerp? Je bent er maar twee dagen mee kwijt. We hebben geen geld maar we kunnen je wel aan interessante mensen voorstellen.’ Ik zit in een luxepositie dat ik geen acquisitie hoef te doen en slechts een deel van de aangeboden projecten aanneem. Daardoor zit ik altijd vol met werk en hoef ik niet op dit soort vragen in te gaan. Alleen als het een heel interessante vraag is of iets voor een goed doel, doe ik het soms wel. Ik plan per jaar altijd een paar projecten in die ik doe omdat ik ze belangrijk of interessant vind zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Maar dat zijn eerder projecten in een sloppenwijk dan een project voor een grote klant die gewoon iets gratis wil.”

5. Hoe verzin je het?
“Ik weet nooit of ik hier nou serieus op moet antwoorden… Maar uhm, ja dat is mijn werk…?”

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Op facebook.com/VIVAwerk geven acht succesvolle VIVA400-ambassadeurs, waaronder Marije, je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en tricks, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen in jouw weg naar succes.