VIVA400: Mijn kantoor staat elke week ergens anders

Deze week: Jovanna Kruitbosch (27) is mede-eigenaar en oprichter van Kiboots. De wereldwijd populaire laarzen zijn een combinatie van leer en gerecyclede materialen als oude rokken en tapijten.

Klein eigenwijsje
Als klein meisje wilde ik al alles zelf doen en op mijn eigen manier. Sommige mensen noemen dit eigenwijs, ik noem het op zoek naar vrijheid. Zo ging ik op mijn 17e bijvoorbeeld al uit huis omdat ik niet van “de huisregels” hield en op mijn 18e reisde ik 4 maanden in mijn eentje door Mexico. Nooit ben ik voor dit soort avonturen bang geweest. Zelfs niet toen ik in Mexico City aankwam, geen Spaans sprak en er niemand kende.

Wie had dat ooit gedacht
Ik heb liever niet dat mensen mij vertellen wat ik moet doen, want als ik bijvoorbeeld een fotoshoot van A tot Z coördineer of een nieuwe collectie ontwerp op mijn eigen manier en in mijn eigen tijd, gaat het uiteindelijk beter en rond ik het sneller af. De kunst is wel om mensen te vinden waarmee ik level en goed kan samenwerken. De grootste grap is dan ook dat ik mijn vriend ben tegengekomen die – al dan niet erger dan ik – eigenwijs was en op zoek naar vrijheid. Toen ik hem ontmoette, kwam hij net terug van een tweejarige wereldreis en moest hij van een relatie helemaal niets weten. Niemand had ooit verwacht dat wij 2 jaar later (ik was pas 23) samen een eigen bedrijf zouden beginnen. Met verantwoordelijkheden, afspraken en doelstellingen.

Hard werken
Ik zie dat anders. Ik heb de luxe een eigen bedrijf te hebben, waarvoor ik veel reizen kan en mag maken en uiteraard mijn eigen planning heb. Omdat het mijn eigen bedrijf is, zie ik het belang van ieder detail binnen Kiboots veel meer in en wil ik de laatste dingen nog even afronden voordat ik klaar ben met mijn werkdag. Dit varieert van de social media goed bijhouden tot skypen met klanten wereldwijd om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Ook ben ik altijd verantwoordelijk voor alles wat er binnen mijn eigen bedrijf gebeurt. Bijvoorbeeld toen ik de juiste ontwerptekeningen aanleverde bij de fabriek, maar ze tijdens de productie op eigen houtje besloten een laars een andere kleur te geven. Terwijl ik natuurlijk zelf de originele kleur verkocht heb aan mijn klanten. Zie dat maar weer eens recht te zetten. In die zin is de vrijheid relatief en werk ik er hard voor.

En dan besef ik me hoe vrij ik ben
Maar als ik dan in Thailand rondloop op een markt waar verschillende tribes samenkomen om de mooiste stoffen en andere materialen te zoeken voor nieuwe Kibootscollecties, in Turkije een week moet wachten en ergens aan het strand zit te werken totdat we weer verder kunnen, in Marokko een fotoshoot aan het begeleiden ben, terwijl iedereen in Nederland op kantoor zit waar de herfst nu weer zijn intrede doet. Dan weet ik dat het fijne aan de vrijheid van eigen ondernemer zijn zoals wij dit doen, is dat wij altijd kunnen bepalen waar ons kantoor staat, iedere week opnieuw.

Viva400, collage

1. Samen met Martijn in Malibu 2. Ontbijtje in Turkije 3. Sightseeing in Marokko
4. Onze eigen etalage op NY fashionweek 5. Boodschappen doen in Marokko
6. Mooie mensen ontmoeten in Thailand

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. Ken jij een inspirerende, succesvolle vrouw tot 45 jaar die je wilt nomineren voor de nieuwe Viva400? Meld haar aan via viva.nl/viva400 en wie weet staat zij straks in de lijst der lijsten.