VIVA400: Stressvrij(heid)

Charlotte Kan VIVA400

Deze week: De kleding van modeontwerper Charlotte Kan (33) bestaat uit voornamelijk organische materialen. Ze toont haar draagbare collecties liever op de draagster zelf dan op de catwalk. Daarom is haar langlopende project ‘Play & Pose’ een paraplu voor alle creatieve samenwerkingen die ze aangaat om haar kleding te presenteren.

Gehaast controleer ik of ik alles bij me heb; sleutels, check, iPad, check, telefoon…shit! Ik stond al naast mijn fiets, maar sprint een laatste keer de trap op naar mijn atelier. Ik graai mijn telefoon van tafel  en roep ‘nu ben ik echt weg’ tegen mijn stagiaires. Eenmaal beneden spring ik op mijn tweewieler en begin gejaagd te peddelen. Een automobilist zwaait voor mijn neus zijn deur open, ik geef mijn stuur een ruk en slinger een geïrriteerde ‘F%#CK!’ Zijn kant op.

Al terwijl ik het roep dringt het tot me door dat het belachelijk is dat gestress, want al was mijn vertrek chaotisch, ik ben nog op tijd. Het kan wel wat relaxter en in een rustig tempo fiets ik verder. Het valt me nu pas op dat de zon schijnt en het een mooie vrijdagmiddag is of eigenlijk breidagmiddag. Want ik ben onderweg naar de breiclub van Granny’s Finest waar ik onder het genot van koffie en een praatje mijn ontwerp voor hun collectie ga uitwerken.

No-Time-To-Do list
Waarom dan dat gestress vraag je je wellicht af?  Volgens mij omdat ik wel eens vergeet dat het best goed gaat! Ik ben zelfstandigondernemer geworden, omdat ik graag mijn eigen(wijze) route uitstippel in de mode wereld, maar nu ik zelfstandigondernemer ben focus ik me op mijn eindeloze to-do list, de doelen die ik nog niet heb gehaald of dat onderwerp waar ik nog geen verstand van heb. Ik leg mezelf van alles op, plan mijn dagen vol…Poef, daar gaat het gevoel van vrijheid uit het begin en het werk waar mijn hart ligt lijkt wel een baan. Niet gek dat ik loop te stressen om niets en hoog tijd om met andere ogen naar mijn werk te kijken.

Adem in en zoom uit
Maar hoe? Wat helpt is uitzoomen en kijken naar wat wel goed gaat. Zoals; steeds meer verantwoorde stoffen in de collectie, een stijgende omzet en verschillende inspirerende samenwerkingen. Wat ook helpt;  naar jezelf kijken door de ogen van een ander. Een buitenstaander ziet vaak juist je successen. Erg leuk dus dat ik laatst werd ik uitgenodigd door Amsterdam Fashionweek en Pakhuis de Zwijger om te vertellen over mijn collecties en werkwijze. Naast zenuwen geeft het ook een stoot energie om je verhaal en tips te delen met een bomvolle zaal.

Ding dong: mededeling voor reizigers richting…
Dat ik er dan weer tegenaan kan ontdekte ik diezelfde avond. Na de presentatie stapte ik in de trein richting Rotterdam die door een stroomstoring strandde in Gouda. Tsja…daar stond ik dan om half een ’s nachts met nog 40 minuten te gaan voor ik weer onderweg zou zijn richting een warm bed. Op een mindere dag schiet ik dan in de stress, maar nu niet. Ik was in een jolige bui en raakte aan de praat met een verliefde studente, een grappige bassist en een dronken dichter met liefdesverdriet. Een halfuur later zat ik met dit bonte gezelschap op de luxueuze achterbank van de auto van een beursspeculant en speelde de dichter de blues op zijn mondharmonica, nog net niet de zonsopgang tegemoet. Meer dan een uur later dan gepland viel ik in slaap, een verhaal rijker, met een nieuw perspectief op mijn werk en een glimlach op mijn gezicht.

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. Binnenkort komt de nieuwe Viva400-lijst online. Meer blogs lezen over het thema vrijheid? Je vindt ze op viva.nl/viva400.