VIVA400: VRIJ!

Viva400 vrij

Eerst jobhoppende HR-adviseur, nu spreker en schrijfster. Judith Webber (38) gooide vijf jaar geleden het roer om en startte PureHuman. Met haar lijfspreuk ‘zo binnen, zo buiten’ daagt Judith uit om pure keuzes te maken in het leven. Haar laatste boek ’100% PUUR jij’ kwam in april uit.

M’n hele leven wilde ik eigenlijk al vrij zijn, besef ik me door het schrijven m’n laatste boek ’100% PUUR jij’. Alles wat me in de weg stond om vrij te kiezen wilde ik uit de weg ruimen. En keuzes kon ik altijd wel goed maken gelukkig.

Klaar met rugpijn
Dat begon op m’n 20e toen ik heel veel last van m’n rug had door m’n borsten, die gewoon niet in verhouding waren met de rest van m’n lijf. En ook niet bepaald zoals ik wilde dat ze eruit zagen trouwens (uitgezakt en niet passend bij een jonge vrouw van 20), maar dat daargelaten. Op m’n 21e kreeg ik dus een borstverkleining. Deels vergoed door de verzekering, wat heel fijn was, want dat was behoorlijk duur. Ik herstelde gelukkig snel en heb nooit spijt gehad van m’n besluit. Ook al is m’n cupmaat inmiddels weer hetzelfde als toen, ik voel me er heel anders bij. Ik voel me niet meer belemmerd, ik voel me vrij.

Helder zien
Ook heb ik m’n ogen laten laseren in 2005, ik had min 6,5, wat echt dusdanig ernstig is dat ik de wekker gewoon niet kon lezen, terwijl die op m’n nachtkastje stond. Ik voelde me zo onvrij om altijd lenzen in te moeten hebben om goed te kunnen zien dat ik de knoop heb doorgehakt. Ook dit was niet goedkoop natuurlijk, maar elke cent waard. Ook deze operatie ging gelukkig helemaal goed en ik heb volledig zicht, wat me echt elke dag zo gelukkig maakt, ik voel me vrij.

En toen m’n werk
En toen was – na mijn lijf – m’n werk aan de beurt… daar mocht ik nog wel wat keuzes in maken. Ik liep er namelijk steeds opnieuw 
tegenaan dat ik het nergens écht kon vinden, na 12 jaar bleek ik 12 banen of opdrachten verder te zijn en nog steeds dacht ik ‘is dit het nu?’. Nee dus… want de vraag stellen is hem natuurlijk beantwoorden.

Creëer je eigen droombaan
Ik had heel sterk het gevoel dat ik meer talenten had dan dat ik benutte in m’n rol als personeelsadviseur. Ook wilde ik heel graag gewoon mezelf kunnen zijn in m’n werk. Niet zo moeten plooien, zonder bezieling werken en m’n mond houden terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. Dus ik koos ervoor om in 2008 m’n eigen droombaan te creëren, in de vorm van m’n eigen bedrijf. Puur bestaande uit activiteiten die ik leuk vind en waar ik dus goed in ben (want ja, dat gaat altijd samen)! En ja dat betekende veel ontdekken, veel experimenteren, veel reflecteren en doorgaan, waar anderen afhaken. Want aanhouders winnen!

Vrij!
Nu voel ik me totaal vrij in m’n werk. Ik schrijf boeken en columns en geef lezingen, dat zijn m’n 2 kernactiviteiten. M’n thema’s: kiezen, vrijheid, ondernemerschap, jezelf laten zien én jezelf zijn. Allemaal m’n eigen reis, waarmee ik al 1000-en mensen heb mogen inspireren om voor zichzelf meer vrijheid te creëren in hun leven. Want – in the end – dat kun je alleen zelf! Ik voel me vrij en jij?

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. Meer VIVA en carrière hoor je morgen van 15.00 tot 17.00 uur op werken.fm, VIVA400-vrouw Margriet Bolding zit bij Eva Helmond en Jan Heemskerk in de studio en vertelt alles over haar werk als arbeidspsycholoog en cabaretière.