VIVA400: Vrijheid in Dubai

VIVA400

Deze week: Stefanie Schachtschabel (34). Ze is Managing Director International van CityFilm, een bedrijf dat reisprogramma’s maakt voor steden en landen wereldwijd. Ze hebben een kantoor in Amsterdam, Dubai en Sao Paulo.

Een vriendelijk kijkende stewardess maakt me wakker: ‘Zoet of hartig,’ vraagt ze. Terwijl ik een hap neem van het fletse omeletje zie ik door het raampje de hoogste toren ter wereld verschijnen. In het Arabisch wordt omgeroepen dat we bijna gaan landen. Op het scherm voor me wordt een filmpje over Dubai vertoond. Mijn hart maakt een sprongetje.

Vijf jaar geleden startte ik CityFilm, mijn bedrijf maakt reisprogramma’s die wereldwijd getoond worden in hotelkamers, toeristenbureaus, aan boord van vliegtuig maatschappijen en op nationale TV. Ons hoofdkantoor zit in Amsterdam, ik verhuisde vorig jaar naar Dubai om daar een nieuw kantoor op te zetten. Je hebt er 55 vijfsterrenhotels, een enorme markt dus.

Vrijheid in Dubai
Dubai is een moslimemiraat, maar de stad is niet te vergelijken met elk ander  Arabisch land. Er wonen 180 nationaliteiten en de mogelijkheden zijn eindeloos. Gek eigenlijk dat ik me zo vrij voel in een stad waar alcohol op straat verboden is en waar regels zijn over hoe ik me moet kleden. Waar mannen lokale vrouwen geen hand mogen geven. Waar ik mijn lief niet mag zoenen op straat. Toch kan ik gewoon in een zomerse jurk over straat en drink ik een wijntje bij het eten. Dat doe ik alleen thuis of bij een restaurant in een hotel. Want alleen hotels hebben een alcohollicentie, dat zijn dorpjes op zich met restaurants, bars en exclusieve clubs.

Terug in Amsterdam
Ik vlieg regelmatig naar Nederland. Deze zomer was ik er weer een week. Wat kunnen een paar dagen terug in Nederland toch fijn zijn. Een warm bad aan sociale contacten, fijne familiebezoekjes en heerlijke borrelavonden. Op mijn rammelende fiets rij ik over de grachten naar kantoor. Met mijn trouwe gele autootje ga ik het hele land door om zoveel mogelijk mensen te zien.

Maar als het vliegtuig dan weer opstijgt en ik kijk naar de kleiner wordende stad Amsterdam, weet ik dat mijn huis er niet meer staat. Dat mijn hart er niet meer ligt. De stad waar ik me na elk bezoek minder vrij voel dan in Dubai. Ik trek mijn vliegsokjes aan en plug mijn koptelefoon in.

Thuis
Zodra ik in Dubai ben geland, open ik met de oorbel van mijn buurvrouw mijn telefoon om de simkaart te verwisselen. Nog voordat we bij de terminal aankomen, bel ik naar mijn moeder: ‘Mama, ik ben weer thuis’.

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. Meer VIVA en carrière hoor je morgen tussen 15.00 en 17.00 uur op werken.fm, VIVA400-vrouw José van Dalen zit bij Eva Helmond en Jan Heemskerk in de studio en vertelt alles over haar bedrijf QISS IT.