VIVA400: Vrijheid komt met een telefoon

Deze week: Annemarie Brohm (29) werkt sinds 2007 als zangeres. Met haar band ‘Leaf’ scoorde ze in 2008 een grote hit met de single ‘Wonderwoman (Why’s my life so boring)’. Sinds 2009 werkt ze onder de naam ‘ANNY!’ aan haar solocarrière.

Nog geen dag was ik terug van Lowlands, m’n spullen zaten nog onder de modder, toen ik met mijn kapotte telefoon de stad in liep. Ik ben goed verzekerd tegen alle mogelijke schade. “Zelfs als je hem nu kapot gooit, krijg je met deze verzekering direct, gratis een nieuwe iPhone!” De andere verkoper overtuigde me pas echt door op te biechten dat ze zelf wel eens expres haar telefoon op de tegels had gegooid omdat er een kras op zat. “Mooi! Doe mij die maar!” Mij kon niks gebeuren.

Ondernemer
Als zangeres ben ik ook ondernemer. Naast hard werken kan ik bij mooi weer bijna altijd mijn agenda zo draaien dat ik lekker de zon in kan en vroeg opstaan betekent voor mij de wekker om 9 uur. Dat ik bier kan aftrekken van de belasting, er geen baas in m’n nek hijgt, ik in principe met 3 goeie avonden per maand m’n vaste lasten eruit kan hebben, ik aan niemand vrij hoef te vragen, is natuurlijk geheel niet onplezierig. M’n laptop neem ik overal mee naartoe en van cafés tot de HMH word ik als zangeres met open armen ontvangen en gepampert. Kortom, het pakt op zich allemaal best leuk voor me uit. Daar staat wel tegenover dat ik af en toe de huur niet helemaal op tijd haal en ik nooit met zekerheid die sociale afspraak kan toezeggen omdat werk nou eenmaal altijd voor gaat, maar daar hebben we het nu even niet over.

Godin van de communicatie
Mijn ondernemersbestaan geeft me vrijheid. Die vrijheid heb ik, zo bleek ook deze week weer, te danken aan mijn onvoorstelbaar mooie, state of the art heldhaftige, ondergewaardeerde maar fantastische alleskunner: Mijn Telefoon. Dit klinkt belachelijk. Maar na een weekend vol verdriet om het moeten inleveren van mijn schatje wegens een kapot volumeknopje zal ik nooit meer twijfelen aan het belang van mijn Godin van de Communicatie. Ik miste 2 gigs, 3 belangrijke terugbellers en zit voor straf 6 belangrijke e-mails met spijtbetuigingen te tikken omdat ik niet bereikbaar was. Ik ben 3 keer verdwaald omdat m’n TomTom weg was, met zweet tussen de billen gepind omdat ik m’n saldo niet wist en ook scheen er een oorlog te zijn uitgebroken waar ik niet meteen van op de hoogte was.

Vrijheid
Ik beschouw mezelf met 30 actieve uurtjes in de week bij lange na niet als workaholic en kan heel goed heel hard chillen zonder telefoon. Toch dank ik de wereld op mijn blote knietjes dat ik na 10 dagen weer herenigd ben met m’n knalroze schatje. Ik kan de mensen die zo belangrijk voor me zijn weer direct beantwoorden, berust me in de wetenschap geen oproepen meer te hoeven missen, mails krijgen direct antwoord en ik hoef geen achterbuurten van Amsterdam meer onveilig te maken omdat ik de weg niet meer weet.

Weet je, vrijheid kan je als vrijgevochten en slimme onderneemster in overvloed krijgen, maar alsjeblieft, welke economische crisis je ook op me afstuurt, welke opdracht je toch die ander ook voor bellen kunt, what ever you do, maak géén grappen met de telefoon van de onderneemster.

Zo. En nu naar het strand.

Elke donderdag blogt een VIVA400-vrouw over het onderwerp ‘vrijheid’, het VIVA400-thema van dit jaar. Meer VIVA en carrière hoor je morgen van 15.00 tot 17.00 uur op werken.fm, VIVA400-vrouw Dookje zit bij Eva Helmond en Jan Heemskerk in de studio.

Ken jij een inspirerende, succesvolle vrouw tot 45 jaar die je wilt nomineren voor de nieuwe Viva400? Meld haar aan via viva.nl/viva400 en wie weet staat zij straks in de lijst der lijsten.