VIVA400-vrouw Berthe Jansen: ‘Tolken voor de dalai lama is het meest badass wat ik ooit heb gedaan’

berthe jansen

Berthe Jansen (36) is een van de weinige tolken Tibetaans in Nederland. Ze is gespecialiseerd in het vertalen van ‘dharma talks’, lessen over boeddhistische filosofie en meditatie, en is gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden. Berthe tolkte voor de dalai lama toen hij in Nederland en België was.

Tekst Katy Boer | Foto’s Maaike van Haaster

Leeg hoofd

“Het combineren van werk en privé blijft een worsteling. Het is moeilijk, maar mijn vrienden zijn inmiddels wel gewend dat ik er vaak niet ben. Wel heb ik heb het gevoel dat ik er steeds beter in word. Inmiddels weet ik dat sporten en gezond leven mijn denkwerk beter maken. Even je hoofd leegmaken, dat idee.”

Zenuwslopend

“Tolken voor de dalai lama is het meest badass en zenuwslopende wat ik ooit heb gedaan. Tijdens het tolken was ik vooral gericht op de boodschap: die probeerde ik zo goed mogelijk over te brengen. Daardoor viel het hele circus eromheen weg. De dalai lama kwam daarna naar me toe om me te bedanken; heel bijzonder dat hij werkelijk contact maakt met mensen.”

In de ban van de boeddha

“De komende vier jaar ga ik onderzoek doen naar de relatie tussen recht en boeddhisme in het oude Tibet. En voor tentoonstelling De Boeddha in het Tropenmuseum in Amsterdam heb ik een korte film gemaakt voor de Tibetaans boeddhistische vleugel. Ik ben naar Kathmandu in Nepal afgereisd om in contact te komen met de laatste boeddhistische verhalenverteller, en hem te filmen. Ook werk ik nu aan een langere documentaire over dit onderwerp.”

Tentoonstelling De Boeddha, die aan de hand van 100 Boeddhabeelden de geschiedenis van het boeddhisme laat zien, is vanaf 23 september te bezichtigen in het Amsterdamse Tropenmuseum. Klik hier voor meer info.

Meer lezen over Berthe en haar werk als tolk? Het volledige ‘Workzone’-interview lees je in VIVA 38, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook hier online bestellen of het artikel online lezen via Blendle.