VIVA400-vrouw Cathelijn de Reede: ‘Over vijf jaar hoop ik dat de BankjesDagen een begrip zijn’

cathelijn de reede

Cathelijn de Reede (32) bedacht een laagdrempelige manier om contact in je wijk te leggen: het BankjesCollectief. Ze nodigt iedereen uit om de stoep te gebruiken als gedeelde huiskamer. Daarnaast brengt ze met De Buurtcamping buren bij elkaar. Cathelijn is, kortom, altijd on the move. Zo combineert ze dat met haar privéleven.

Door Katy Boer | Beeld Maaike van Haaster

Op ’t bankje

“Ik ben vanuit mijn eigen verbazing met dit collectief gestart. Ik woonde al twaalf jaar in dezelfde buurt, maar ik had geen idee wie er tegenover me woonden. Op de BankjesDagen – de volgende is op 18 september – zet je een bankje voor je deur en nodig je buren uit om elkaar (beter) te leren kennen. Mijn ambitie? Over vijf jaar zijn de BankjesDagen een begrip en ligt het initiatief vooral bij de bewoners.”

Steeds groter

“De groei van het BankjesCollectief is heel geleidelijk gegaan. We zijn gestart als klein initiatief en hebben geen budgetten zoals sommige merken dat hebben. Wel hebben we leuke partnerships gedaan, die natuurlijk helpen voor het bereik. Zo werden we steeds iets groter.”

Werken op vakantie

“Als er echt veel geregeld moet worden, kan ik mijn werk wel mee naar huis nemen. Als het wat minder druk is, dan lukt het makkelijker om los te laten. Mijn vriend Jesse en ik zijn twee jaar geleden in de winter in Columbia geweest. Nu hebben we weer het plan om in de winter drie maanden in het buitenland te wonen en ons daar bezig te houden met een project. De combinatie van vakantie vieren én werken is ideaal.”


Meer lezen over Cathelijn? Je vindt haar in de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 29, die vanaf woensdag in de winkel ligt. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.