VIVA400-vrouw Laura van Dijk: ‘Het is soms vermoeiend dat die knop nooit uitgaat’

laura van dijk

Laura van Dijk (42) schreef het script voor de film ‘Kattenkwaad’, die in 2010 de Nederlandse inzending voor de Oscars was. Haar film ‘Vrij’ werd genomineerd voor de prestigieuze Prix Genève en ook het script van tv-serie ‘Poesjes’ komt van haar hand. Momenteel werkt ze aan haar eerste speelfilm.

Tekst Katy Boer | Foto’s Maaike van Haaster

Compliment

“Prijzen winnen en nominaties krijgen blijft leuk. Het is een fijn schouderklopje. Het schrijven is voor mij best een struggle en dan is zo’n bevestiging dat ik blijkbaar iets goed doe best prettig. Toch blijven de persoonlijke reacties van mensen voor mij het allerleukst. Dat een wildvreemde de moeite neemt om je een compliment te mailen; daar word ik vrolijk van.”

Knetteren

“Ik vind het ontzettend leuk om met mijn zusje Nova (filmregisseur, red.) te werken. Tijdens het werkproces komt wel het hele spectrum aan emoties voorbij. Omdat we zussen zijn, hebben we geen ‘beleefdheidsfilter’. Dat kan soms lekker knetteren en dan roepen we dat we nooit meer willen samenwerken. Vervolgens zitten we een paar maanden later weer plannen te smeden voor een nieuw project. Onze relatie kan nooit stukgaan.”

Scenariobril

“Mijn werk loslaten kan ik niet zo goed, ik heb bijna altijd mijn scenariobril op. Soms is het best vermoeiend dat die knop nooit uitgaat. Aan de andere kant is het ook heel vermakelijk. Zo bevind ik me soms in situaties waarin de meesten zich zouden vervelen of ergeren, maar dan zet ik mijn scenariobril op en observeer ik het moment en de mensen. Ik kan dan wegdromen en mooie details vinden die ik weer kan gebruiken voor een scène.”

Meer lezen over Laura? Check de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 40. Het blad ligt nú in de winkel. Je kunt het artikel ook hier online bestellen of lezen via Blendle.

Maandagavond werden in Rotterdam de VIVA400-genomineerden van 2016 bekendgemaakt. Benieuwd wie er dit jaar allemaal op de Lijst der Lijsten staat? Stem nu op jouw favoriet, dan maak je bovendien kans op twee invite-only kaarten voor de VIVA400-awardshow op 17 november, inclusief een goed gevulde goodiebag! Klik hier om te stemmen!