VIVA400-vrouwen Leonie en Lois: ‘Dat is de uitdaging hè, loslaten’

spijkerbrij

Van oude materialen weer iets moois maken is voor Leonie Vlaar (25) en Lois Stolwijk (25) de gewoonste zaak van de wereld. Met hun project ‘Spijkerbrij’ upgraden ze oude spijkerbroeken tot vlinderstrikjes en lampenkappen. Ook zetten ze het maatschappelijke project ‘Veterkleed’ voor bejaarden op.

Tekst Katy Boer | Beeld Maaike van Haaster
www.leonieenlois.nl

Wat ik later worden wil…

Lois: “Ik was vroeger altijd bezig met tekenen. Dat zie je eigenlijk ook weer terug in de illustraties die ik maak en het visualiseren van ideeën.” Leonie: “Ik wilde vroeger juf en kledingontwerpster worden. Nu combineer ik, met workshops, kennis doorgeven en ontwerpen, beide een beetje in ons bedrijf. Ik ontwerp nog steeds graag kleding.” 

Huur betalen

“We leven deels ván, maar vooral vóór deze projecten! We halen zoveel energie uit wat we doen. We vinden het belangrijk om te blijven experimenteren, door te investeren in nieuwe projecten, om te blijven groeien en om anderen te helpen groeien. Zo jammer dat je daar de huur niet mee kunt betalen, maar het is zeker ons doel om er volledig van te kunnen leven!”

Van een afstandje

Lois: “Hoeveel uur we werken verschilt enorm, maar vrije tijd is een gek begrip. Het loopt in elkaar over. Dat is de uitdaging hè, loslaten. We hebben net een flinke test gehad. Leonie ging op reis en kon het werk pas na twee weken een klein beetje loslaten. Met de nadruk op een klein beetje. We willen elkaar en ons bedrijf altijd verder helpen.” Leonie: “Nu mag Lois verplicht een tijd niet met bedrijf bezig zijn. Puur om van alles afstand te nemen en straks met een open, frisse blik weer naar Spijkerbrij te kijken!”

Meer weten over Leonie en Lois? Check de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 36. Het blad ligt nu in de winkel of kun je hier online bestellen. Je kan het artikel ook online lezen via Blendle.

Een terugblik naar de VIVA400 van vorig jaar. 

Ook iemand nomineren voor de VIVA400 2016? Klik hier! Nomineren kan tot en met 16 september.