VIVA’s mannenpanel – deel 3: Huilen op werk

michelle kopfotoDe verschillen tussen man en vrouw: het blijft, voor mij in ieder geval, een onuitputtelijke bron van vermakelijke contrasten. Want hoe leuk ik ook iets vind, het kan zomaar zijn dat het mannelijke geslacht daar héúl anders over denkt. Nu zeg ik niet dat je je daar ook maar iets van hoeft aan te trekken, integendeel. Maar hé, het blijft toch leuk om te weten wat de boys denken. Zeker als het om vier heerlijke exemplaren gaat die dat ook nog eens op een hilarische manier kunnen verwoorden. Deze week praten we in VIVA 44 (nu in de winkel) over huilen op werk. Daarom nu de beurt aan de heren om in aflevering 3 van VIVA’s mannenpanel hun ongezouten mening los te laten over janken, grienen, schreien…

Even voorstellen…

En over welke vier boys heb je het dan, Michelle? Nou, VIVA’s fijne mannenpanel bestaat uit niemand minder dan Chris Riemens – hoofdredacteur van FHM, O-Dog Sirrandall, positiviteitsgoeroe én onderdeel van Typhoon, Michael Moussaid – beter bekend als DJ MikeyNice en Tom Springveld – manager bij MEN TODAY. Vier heren met verstand van zaken en waar we bij VIVA, nou ja, ook gewoon graag naar kijken. En luisteren.

1. Huilen op de werkvloer: kan dat?

The 54th Annual GRAMMY Awards - Show

Tom: Als je het echt niet meer houdt, duik dan even een kamertje in of ga een rondje lopen. Soms kunnen de spanningen hoog oplopen en emotioneel zijn is helemaal niet erg, maar zichtbaar huilen op de werkvloer werkt gewoon niet in je voordeel. Er zullen altijd collega’s zijn die je na je openbare breakdown voor minder aanzien – hoe onterecht dat ook mag zijn.

Michael: Tja.. Ik heb zelf niet heel veel met vrouwen die bij ieder emotioneel moment in tranen uitbarsten. Veel te veel emotie en volgens mij onnodig. Bewaar die tranen lekker voor die ene dramafilm waarin een onmogelijke liefde aan het einde van de film toch op miraculeuze wijze slaagt. Al zijn er natuurlijk altijd situaties waarin ik het me kan voorstellen: als je net te horen hebt gekregen dat je contract niet wordt verlengd en je net dat mooie nieuwe huis hebt gekocht, natuurlijk mag de emotie dan de overhand nemen. Maar van die vrouwen die al moeten huilen bij een beetje negatieve feedback of als ze horen dat ze medewerker van de maand zijn geworden… Kom op dames, zo heftig is het ook allemaal niet.

Chris: Natuurlijk kan dat. Als je net een telefoontje krijgt dat je labrador is aangereden dan kan ik me er alles bij voorstellen dat je linea recta in huilen uitbarst. Bij oprecht verdriet heb ik alle begrip voor je tranen en is het vooral zielig voor de huilende, maar je moet niet gaan janken als je een lading kritiek over je heen gestort krijgt. Of nog erger: tranen die voortkomen uit aanstelleritis of aandachttrekkerij.

O-Dog: Natuurlijk kun je huilen op de werkvloer als het je allemaal teveel wordt… maar je moet niet gaan janken omdat je aandacht wilt. Of als je thuissituatie totaal niet lekker loopt, je je groot houdt voor iedereen en bij de eerste de beste opmerking van een collega breekt. Als er dan gevraagd wordt wat er is en je blijft constant antwoorden ‘er is niks, er is niks, het gaat wel weer’, dan had je beter naar de wc kunnen lopen of een sigaretje op kunnen steken en tegen jezelf moeten zeggen: get yourself together girl!

2. Hoe reageer jij op huilende vrouwen?

Angelina Jolie Participates in UN World Refugee Day

Tom: Als een heer. Ik troost ze als ik het gevoel heb dat ze dat nodig hebben en laat ze met rust als de situatie daar om vraagt. Mocht mijn walgelijke gedrag de reden zijn van de huilbui, dan zal ik er alles aan doen om de vrouw in kwestie weer vrolijk te krijgen. Met een misplaatste grap over wat een jankebal ze is bijvoorbeeld.

Michael: Het hangt vooral af van hoe dicht deze vrouwen bij me staan, maar over het algemeen word ik er erg ongemakkelijk van. Het zweet loopt me direct over de rug en, alsof iemand me net heeft gevraagd of ik de relativiteitstheorie kan uitleggen, kijk ik schaapachtig toe in de hoop dat mensen om mij heen de taak op zich nemen om dit emotionele wrak er weer bovenop te helpen. Al ben ik dus ook wel die man die voor een goede collega alle restjes empathie bij elkaar sprokkelt om haar gerust te stellen en even die emotionele tsunami over me heen laat komen.

Chris: Hoe je het went of keert: huilende vrouwen = altijd een kutsituatie. Ongemakkelijk ook, zeker op werk. Ik probeer een empathisch gezicht op te zetten en een opbeurend woordje te zeggen. Maar ik zal er niet gelijk achteraan sprinten. Die taak zit in het DNA gebakken van de andere vrouwen op de werkvloer. Die zijn daar het beste in en weten wat ze moeten zeggen.

O-Dog: Een huilende vrouw makes me weak. Ik kan dan de tijd nemen om te vragen wat er is, ik kan vragen of ik wat voor je moet doen, of zelfs iemand een schop onder z’n hol geven voor je… maar als ik ook maar een klein beetje merk dat het een aandachtsact is, laat ik je ook zó staan. Ik ben gekke henkie niet, ga iemand anders voor de gek houden. Maar geloof me: een vrouw van wie je houdt in tranen zien is en blijft hartverscheurend en gaat vaak gepaard met een gevoel van machteloosheid.

3. Even eerlijk: is er een verschil tussen huilende mannen en vrouwen op de werkvloer?

Jennifer Garner Helps Launch Six New Save The Children U.S. Program Sites In Her Native West Virginia

Tom: Op de werkvloer heb ik nog nooit een huilende man meegemaakt, maar ik stel me zo voor dat het nog een tandje aandoenlijker is dan een huilende vrouw. Als ik deze vraag even op mezelf betrek: ik ben sneller geneigd om frustratie of verdriet te uiten in boosheid dan in tranen. Huilen doe ik wel in m’n eentje, mocht het echt nodig zijn. Ik denk dat de meerderheid van de mannen er zo over denkt.

Michael: Heel eerlijk gezegd: nee. Al heb ik nog maar weinig huilende mannen meegemaakt op de werkvloer. Toevallig kwam een goede vriend van me kortgeleden met het verhaal dat hij een traantje had gelaten bij de aankondiging dat zijn huidige CEO het bedrijf, wat hij vanaf de grond af had opgebouwd, ging verlaten. Ik moest een beetje lachen en dacht dat hij me in de maling nam, maar kennelijk was hij bloedserieus.  Zo zie je maar: soms zijn mannen ook gewoon gevoelige typetjes.

Chris: Ja. Het is een feit dat vrouwen eerder in huilen uitbarsten dan mannen. Als je dan de tranen over de wang van een man ziet biggellen dan denk je gelijk aan het allerergste. Bij een vrouw zou het ook nog de nasleep van de GTST-aflevering van de avond ervoor kunnen zijn.

O-Dog: Het verschil tussen mannen en vrouwen zit ‘m volgens mij niet in meer of minder. Het verschil zit ‘m in openheid: waar een dame de emoties durft los te laten, zal een man dat vaker proberen te verbergen. Hij zal een soort van stoerder over willen komen. De keren dat ik mezelf heb betrapt op tranen in het bijzijn van anderen, waren de keren dat ik ook zó verdrietig was dat het me geen bal meer uitmaakte wie me wel of niet zag. Ik was verdrietig, en dan denk je daar niet aan volgens mij.

4. Kun jij je voorstellen dat je ooit in huilen zult uitbarsten op de werkvloer?

Lindsay Lohan Probation Hearing

Tom: Ontzettend boos worden, met dingen gooien en lelijke dingen schreeuwen? Zeker. Maar huilen? Ik kan het me niet voorstellen. Het zit er bij de meeste mannen, mezelf incluis, gewoon niet zo in om die waterlanders bij het minste of geringste te laten lopen. Dat is eerder onvermogen dan onwil, ben ik bang. En te veel aan testosteron. Maar zie ik een huilende mannelijke collega die een spreekwoordelijke schouder nodig heeft om op te huilen, dan zal ik er voor hem zijn. En er daarna een flauwe grap over maken.

Michael: Als het om werkgerelateerde onderwerpen gaat zie ik dit niet heel snel gebeuren, ik ben niet zo’n heel emotionele man. Al kan het natuurlijk dat je net op de werkvloer dat slechte nieuws uit familie- of vriendenkringen krijgt te horen. In dat geval weet ik niet of ik het droog kan houden. Het enige wat ik wel weet is dat ik even een rustig plekje op zou zoeken, want ik heb al helemaal geen zin in alle dames die direct om je heen hangen en het allemaal ‘zo erg’ voor je vinden. Laat me dan maar gewoon lekker met rust, als ik erover wil praten dan hoor je het wel.

Chris: Liever niet. Maar ja, er zijn situaties waarbij ik het me wel kan voorstellen. Dan nog zou ik me liever nog even manmoedig houden en het bewaren voor als ik thuis ben. Je laat je toch van je meest kwetsbare kant zien en dat lijkt me prettiger om te bewaren voor achter je eigen voordeur.

O-Dog: De wereld is mijn werkvloer, de wereld is mijn stage en diezelfde wereld zit vol ellende dus ik steek er m’n handen niet voor in het vuur dat ik nooit in tranen uit zal barsten. Mijn voordeel is dat ik vaak alleen ben in mijn werk. Presenteren doe je voor veel mensen, maar je loopt de stage af en je bent weer alleen. Op zo’n moment kunnen de tranen vloeien aangezien niemand me dan kan zien of horen. Maar het is ook weleens gebeurd dat ik na een show in de armen van een onbekende die me complimenteerde in tranen uitbarstte. Ik zei meteen sorry, maar hij begreep het volkomen. Hij zei: “ben je gek, zo’n speciale show – dit was te gek!” Maar eigenlijk wilde ik alleen dat m’n ex me knuffelde na zo’n speciale show, in plaats van een onbekende…

Lees het hele stuk over huilen op de werkvloer deze week in VIVA 44!

Lees ook: 

VIVA’s mannenpanel deel 2: Plastische chirurgie
VIVA’s mannenpanel deel 1: Piercings

Beeld: iStock, Getty Images, privéarchief