Voor Aleid is de mediator een gepasseerd station: ‘Ik zie geen andere oplossing dan ontslag’

mediator

Johan is docent op een middelbare school, waar niemand gelukkig met hem is, hijzelf al evenmin. Maar op zijn 62ste een andere baan vinden, dat gaat natuurlijk niet lukken en Johan is als de dood dat hij alleen thuis komt te zitten. Misschien kan een mediator hem helpen om het die laatste paar jaren vol te houden?

Aleid: ‘Johan werkte hier al toen ik binnenkwam en om eerlijk te zijn, als het aan mij had gelegen had ik hem nooit aangenomen. Zijn manier van lesgeven is totaal achterhaald. Dit is een middelbare school, maar hij behandelt de leerlingen als kleine kinderen. Misschien kwam hij daarmee weg toen hij wat jonger was, maar op zijn leeftijd neemt geen enkele leerling hem meer serieus. Het is altijd een puinhoop in zijn klas, maar dat lijkt hij niet eens door te hebben. Hij draait zijn verhaal af en vertrekt weer. De leerlingen klagen dat hij proefwerken niet op tijd nakijkt en betichten hem van slordigheden. Ze zeggen dat hij nauwelijks bereikbaar is en ook ik merk dat hij zelden op mailtjes reageert. We zien Johan ook nooit in de docentenkamer en tijdens de vergaderingen doet hij zijn mond niet open. Als we met z’n allen iets afspreken, knikt hij instemmend, om vervolgens ijskoud zijn eigen gang te gaan. Ik heb al heel wat gesprekken met Johan gevoerd en hij heeft zelfs een tijdje een coach gehad. Maar er veranderde niets en de situatie begint echt onwerkbaar te worden. Ik zie geen andere oplossing dan ontslag en daarom ben ik begonnen om bewijzen van zijn disfunctioneren te verzamelen. Je kunt niet zo maar iemand ontslaan, dus zo’n dossier is erg belangrijk. En juist nu, nu ik die beslissing heb genomen, komt Johan met het plan van een mediator. Nou, sorry hoor, maar voor mij is dat echt een gepasseerd station.’

Johan: ‘Ik heb altijd bioloog willen worden. Vooral bacteriën en virussen vind ik razend interessant. Het liefst was ik aan de universiteit gebleven, onderzoek doen. Maar als student had ik niet zo’n goed contact met mijn hoogleraren en het is me niet gelukt om een promotieplek te veroveren. Tja, en dan blijft er niet veel anders over dan het onderwijs.

Eigenlijk heb ik helemaal niets met kinderen, en met pubers al helemaal niet. Ik begrijp ze niet en ik weet niet hoe ik met ze om moet gaan. Dus doet ik het maar zoals mijn vader het vroeger deed met mijn broers en mij: streng en duidelijk. Ik bereid mijn lessen altijd grondig voor en dan draai ik in de klas mijn verhaal af. De leerlingen stellen nooit zo veel vragen, nee. Ik weet eigenlijk niet eens of ze wel luisteren. Om eerlijk te zijn weet ik van sommigen niet eens hoe ze heten. 

Nou ja, dus ik begrijp wel dat Aleid vindt dat ik niet zo goed functioneer. Ik zou zelf ook het liefst iets anders doen. Maar ja, op mijn leeftijd lukt dat natuurlijk niet meer en ik moet er niet aan denken om alleen thuis te komen zitten. Ik ben vrijgezel en buiten mijn werk zie ik eigenlijk nooit iemand. Ik weet dat Aleid van me af wil, maar ik kan hier niet weg. Laatst zag ik op tv een programma over mediation en toen dacht ik dat zo iemand me misschien zou kunnen helpen om het hier nog even vol te houden.’

De mediator: ‘Tja, een mediator is geen wonderdokter. Wat zou je nodig hebben Johan, van Aleid? Als je die vraag kunt beantwoorden is er een reden om met elkaar in gesprek te gaan. Dan kun je kijken of er overeenstemming is of over welke zaken juist niet. Het is wel heel lastig voor Johan, begrijp ik uit je verhaal. Aleid, wat vind jij van belang om samen afspraken over te maken? Zijn er mogelijkheden om Johan nog aan te houden en wat verwacht je dan van hem? De gesprekken kunnen veroorzaken dat er wat meer begrip is voor elkaars houding. En daardoor ontstaat misschien ook ruimte om wat te zeggen over die houding. Dat kan verbeteringen veroorzaken. Waar een wil is een weg. En dat geldt maar al te zeer ook voor de mediation. Het begin is meestal niet moeilijk, maar als je merkt dat je allebei iets moet toevoegen aan het gesprek kan er wel wat loskomen. Ik ben benieuwd wat het jullie gaat brengen. Succes!

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!